Csalók próbálnak fertőtlenítésre hivatkozva lakóházakba bejutni

A csalók igyekeznek kihasználni az egészségügyi válsághelyzetet. Hatósági személynek kiadva magukat, fertőtlenítésre hivatkozva próbálnak fehér védőruhába öltözött ismeretlenek lakóházakba bejutni, esetleg „kiváló hatékonyságú” maszkot értékesítenek, valamint idős emberek ellátására szolgáltatást ajánlanak fel.

hirdetés

Ezek a bűnözők azokat a félelmeket és aggodalmakat használják ki, amelyeket a COVID-19 kelt az önmaguk és szeretteik egészségét féltő emberekben.  Kellő óvatossággal és egészséges bizalmatlansággal megelőzheti, hogy a koronavírus veszélyeire hivatkozva becsapják.

hirdetés

Mindig tartsa szem előtt, hogy:

  • a fertőzött terület, tömegközlekedési eszköz, lakóház fertőtlenítéséről a járási, illetve a kerületi tisztifőorvos rendelkezik, magáningatlanok esetében kizárólag szükség szerint rendelnek el ilyen jellegű tevékenységet. Ez utóbbi esetben a fertőtlenítési feladatot a tisztifőorvos egyezteti az önkormányzattal, amely előzetesen értesíti az érintettet a mentesítés időpontjáról. Ammenyiben a települési önkormányzat nem küldött ilyen irányú értesítést, vegyék fel a kapcsolatot a járványügyi hatósággal vagy a helyi önkormányzattal!
  • fogjon gyanút, ha orvosi felszereléseket kínálnak, vagy a járvány-helyzethez kapcsolódó szolgáltatásokat ajánlanak fel, vagy erre hivatkozva személyes adatait kérik, a hivatalos szervek (pl.: önkormányzatok vagy a háziorvos nevében)! A legálisan működő egészségügyi szervezetek nem így veszik fel a kapcsolatot az állampolgárokkal, vállalkozásokkal, szervezetekkel;
  • a vásárlás módjától függetlenül, mindig ajánlott leellenőrizni az árut ajánló vállalat vagy személy valódiságát;
  • a hozzátartozók kísérjék fokozott figyelemmel idős szeretteik mindennapjait, és folyamatos – személyes kontaktust mellőző – kapcsolattartás keretében tájékoztassák őket az előforduló veszélyekről, a segítségkérés lehetőségeiről!
  • kérjék a hozzátartozók az idős, távol lakó szeretteiket, hogy idegent ne engedjenek be a lakásba, házba, kertbe! Ez nem csak a csalók elkerülését, hanem a betegség terjedésének megelőzését is jelenti;
  • fontos az úgynevezett „unokázós” csalások megelőzése is. Ha a hozzátartozóra hivatkozik az idegen, azonnal ellenőrizzék vissza, hogy igaz-e amit mondtak!
  • amennyiben úgy érzi, csalás áldozatává vált, értesítse azonnal a rendőrséget a 112-es ingyenesen hívható segélyhívószámon!

Police.hu

hirdetés