Megállíthatatlanul törnek felfelé az élelmiszerárak: hónapok óta tart a drágulás

üzletek, Olaszország, vuhanban, Ukrajnában, bolt, koronavírus, maszk Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az ötödik egymást követő hónapja drágulnak a globális élelmiszerárak – élen a gabonafélékkel, cukorral, tejtermékekkel és a növényi olajokkal –, adta közre az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

hirdetés

A nemzetközi kereskedelem legfontosabb élelmiszerterményeinek havi árváltozását követő FAO élelmiszerár-index 3%-kal nőtt szeptember óta és összességében 6%-kal tavaly októberhez képest. A gabonafélék árindexe 7%-kal ugrott meg az elmúlt hónapban, így 16%-kal van magasabban az egy évvel ezelőtthöz képest. Főleg a gabonaárak jártak az élen a csökkenő exportkapacitások, a kedvezőtlen argentin termelési körülmények és a száraz európai, észak-amerikai és fekete-tengeri időjárás összejátszása okán.

hirdetés

Az elmúlt hónapban mért drágulással (1,8%) kilenc havi csúcson a növényi olajok árindexe. A legnagyobb emelkedés a pálma- és szójaolajok esetében történt. Ezzel szemben a repce ára bár minimálisan, de csökkent a vírus második hullámával küzdő Európai Unió bizonytalan kereslete miatt.

A tejtermékek ára 2,2%-ot nőtt – a legerősebben a sajtfélék, utánuk a sovány és teljes tejpor, és a vaj. Az árak tükrözik a piaci viszonyokat és a hatalmas importkeresletet Ázsiából és a Közel-Keletről. A cukor árindexe 7,6%-kal erősödött, részben a legnagyobb termelők (Brazília és India) gyengébb kibocsátása miatt.

Ezzel szemben a húsfélék árindexe 0,5%-kal csökkent, nem megtörve az elmúlt kilenc hónap trendjét, részben a Kína által Németországra kivetett importkorlátozások hatása miatt. A marha- és szárnyashús árai is csökkentek, ám a stabil nemzetközi kereslettel – és szűk kapacitásokkal – bíró birkáé emelkedett – írja az Agrárszektor.hu online agrárgazdasági újság.

hirdetés