Letartóztatásban egy gyulai kábítószer-kereskedő

kábítószer Fotó: Police.hu

A Gyulai Járási Ügyészségkereskedéssel elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt kezdeményezte egy 32 éves büntetett előéletű, különös visszaesőnek minősülő gyulai férfi letartóztatását. A férfi az elmúlt hónapokban többféle kábítószert terjesztett Gyulán és Békéscsabán.

A férfi eddig ismeretlen személytől, illetve személyektől kereskedési céllal kábítószert – marihuánát, illetve amfetamin tartalmú „speedet” – szerzett be. Majd a kábító hatású anyagot rendszeresen, anyagi haszonnal tovább értékesítette több személynek Gyulán és Békéscsabán. A férfi lakóhelyén foganatosított házkutatás során kábítószergyanús növényi törmelékeket, különféle porokat, tablettákat, félig elszáradt kendernövényeket, illetőleg a kábítószer adagolásához szükséges eszközöket foglaltak le.

hirdetés

A Gyulai Rendőrkapitányság rendőrei 2020. november 10-én vették őrizetbe a férfit, aki kereskedéssel elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette elkövetésével gyanúsítható megalapozottan. A törvény a bűncselekményt 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni. Ugyanakkor a különös visszaesésre tekintettel a büntetési tétel felső határa a felével emelkedik.

A letartóztatás kezdeményezésére egyrészt azért került sor, mert a bűncselekmény magas büntetési tételére és a várható büntetés nagyságára figyelemmel fennállt a szökés, elrejtőzés veszélye. A hosszabb idő óta tartó folyamatos elkövetésre tekintettel tartani lehetett a bűnismétléstől is. Fennállt továbbá annak is a veszélye, hogy a férfi szabadlábra kerülése esetén a bizonyítást veszélyeztetné. Így különösen a még ki nem hallgatott tanúkat megfélemlítené, jogellenesen befolyásolná. Illetőleg a még fel nem lelt tárgyi bizonyítási eszközöket megsemmisítené vagy elrejtené.

A Békéscsabai Járásbíróság nyomozási bírója az ügyészség indítványával egyetértett, és a férfi letartóztatását 1 hónapra elrendelte – tájékoztatott a Békés Megyei Főügyészség.