Folyik a tesztelés az egészségügyi, szociális és oktatási intézményekben

tesztelés, fertőzöttek, szociális Fotó: MTI/Komka Péter

Folyik a tesztelés az egészségügyi, szociális és oktatási intézményekben. Az első eredmények jövő hét elején várhatók – mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.

György István közölte: az egészségügyi és szociális intézmények maguk végzik a tesztelést. Az általános iskolákba, óvodákba, bölcsődékbe tesztelő csapatok mennek. Több mint kétezer egyetemista, valamint egészségügyi végzettséggel rendelkezők, például védőnők végzik a tesztelést. Egy-egy csapat két egyetemistából, egy adminisztrátorból és egy gépkocsivezetőből áll.

hirdetés

Hozzátette: a tesztelés célja egyrészt az emberek életének, egészségének védelme, másrészt, hogy pontosabb képet kapjanak egyes szakmai csoportok átfertőzöttségéről, így az intézményekben biztonságosan folyhasson a munka, a szülők tovább tudjanak dolgozni, a magyar gazdaság tovább működhessen. A tesztelés ingyenes és önkéntes. De kérik az érintetteket, hogy maguk és környezetük biztonsága érdekében vegyenek részt a tesztelésen. Aki jelen van és aláveti magát a tesztelésnek, azt tesztelni fogják – mondta György István.

hirdetés

Közlése szerint a tesztelés eddigi tapasztalatai rendkívül pozitívak: az érintett intézmények dolgozóit megnyugtatja, biztonságérzettel tölti el, a vizsgálatokat végző egyetemisták pedig lelkesek, átérzik a feladat súlyát. Hozzátette: a tesztelés első szakasza pénteken zárul le, eredményei jövő hét elején várhatók, a tesztelés jövő héten folytatódik.

Az államtitkár megjegyezte, hogy egyes pártok politikai haszonszerzés céljából álhíreket terjesztenek, például, hogy a tesztelésben résztvevőknek nem megfelelő a védőfelszerelésük, nem biztosítanak nekik étkezést, ez azonban nem igaz. A résztvevők kapnak megfelelő védőfelszerelést és biztosítják számukra az étkezést, szállítást és szükség esetén a szállást is. György István arra kérte a pártokat, hogy tartózkodjanak a tesztelés akadályozásától – számolt be az MTI.

hirdetés