Nehéz, de sikeres évet zárt a szántóföldi növénytermesztés

szántóföldi Fotó: Pelsőczy Csaba

Az idei év kihívásai ellenére a szántóföldi növénytermesztés eredményei kifejezetten kedvezően alakultak, a 2020-as kukoricahozammal egy történelmi rekordunk is megdőlt – közölte Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkárra a Betakarítási Koordinációs Bizottság 2020. november 27-i ülését követően.

Az idei év újra komoly kihívásokkal állította szembe a hazai szántóföldi növények termelőit. Az extrém időjárási feltételek közül idén a több hónapig tartó tavaszi aszály és a nyári heves esőzések emelhetők ki. A nehézségeket az időjárás mellett a koronavírus okozta fennakadások is súlyosbították – sorolta az államtitkár. Mint mondta, az említett kihívások ellenére a szántóföldi növénytermesztés idei eredményei kifejezetten kedvezőek, az idei kukoricahozammal egy történelmi rekordunk is megdőlt.

hirdetés

Feldman Zsolt az augusztus első felében sikeresen lezárult nyári aratási munkákkal kapcsolatban elmondta: a legnagyobb területen termesztett nyári aratású szántóföldi növényünk az őszi búza, amelynek országos termésátlaga 5,37 t/ha lett, az összes termés pedig 5 millió tonna. Az idei termésátlag majdnem rekordot jelent, csak egy alkalommal fordult elő az ideinél jobb adat. Az össztermés mennyisége ugyanakkor a terület csökkenése miatt átlagosnak minősíthető.  Az őszi árpa országos termésátlaga 5,65 t/ha lett. Ez a búzához hasonlóan majdnem történelmi rekord, csak egy évben volt ennél jobb eredményünk. Az összes árpatermés 1,32 millió tonnát tesz ki.

A nyári kalászosokat végül a vártnál jóval kevésbé viselte meg a tavaszi aszályos időjárás, ez a rendkívül kedvező termésátlagon is meglátszik – fogalmazott az államtitkár. Az őszi káposztarepce 2,52 t/hektáros termésátlaga és 785 ezer tonnás össztermése viszont csökkenést mutat a korábbi időszakokhoz képest. A tavaszi időszakban tapasztalható aszályos időjárás a repcét viselte meg legjobban. A kisebb területen termesztett nyári aratású növények eredményei az átlagosnál jobbnak minősíthetők – mondta.

Az Aratási Koordinációs Bizottság ülését követően Feldman Zsolt azt is elmondta, hogy az őszi betakarítási munkák is a befejezésükhöz közelednek. A legnagyobb területen termesztett kukorica betakarítása 2020. november 25-én országosan 96%-on állt. Országosan a kukorica termésátlaga 8,656 t/ha, amely történelmi rekordot jelent. A jelzett országos termésátlag a tavalyi értéket 7,4%-kal, az elmúlt öt év átlagát pedig 14,5%-kal meghaladja. Az adataink alapján az idei kukorica össztermés várhatóan 8,3 millió tonna körül alakulhat, ami átlagosnál nagyobb mennyiségnek számít. A napraforgó betakarítása befejeződött, 613 ezer hektárról 2,84 t/ha hozammal 1,74 millió tonna termett. A szója betakarítása is befejeződött, 59 ezer hektárról 2,72 t/ha hozammal 161 ezer tonna termett.

A gabonák nemzetközi piacokon megfigyelhető áremelkedését követve a belpiacon is emelkedtek az árak idén szeptembertől kezdve. A hazai áremelkedést a forint gyengülése erősítette. A hazai termésű gabonák exportja az őszi időszakban szokásos ütemben folyik, ugyanakkor a gabonamérlegünk stabil és minden gabonából megfelelő mennyiség áll rendelkezésre a 2020/2021-es szezonban. A jelenlegi piaci viszonyokat alapul véve exportra közel 6 millió tonna gabona kerülhet, amelyből a búza 2 millió tonna, a kukorica pedig 3,5 millió tonna körüli mennyiséget tehet ki – tájékoztatott Feldman Zsolt.

Forrás: AM Sajtóiroda