Plusztámogatást kapnak az önkéntes tűzoltók

önkéntes Fotó: Belügyminisztérium

A költségvetés 700 millió forintos forrásán túl 150 millió forint plusztámogatást kapnak az önkéntes tűzoltó egyesületek.

A Belügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatón Kontrát Károly, a tárca parlamenti államtitkára úgy fogalmazott, ez annak a jele, hogy a kormány nagyra értékeli az önkéntestűzoltó-egyesületek munkáját. Így a koronavírus-járvány idején nyújtott segítségüket is. Hozzátette, hogy a jövő évi büdzsében is az ideihez hasonló összeggel támogatják az önkéntesek munkáját. Illetve az egyesületeiket összefogó Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ) tevékenységét. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a költségvetés közvetlen támogatásán túl a tűzoltó-egyesületek az elmúlt időszakban 430 millió forintot nyertek a Magyar falu program pályázatain. Európai uniós források felhasználásával pedig eddig 23 gépkocsit és 5 felújított gépjárműfecskendőt szerezhettek be az egyesületek.

hirdetés

Dobson Tibor tűzoltó dandártábornok, az MTSZ elnöke hangsúlyozta, hogy a kormányzati támogatások nyomán az elmúlt egy évtizedben jelentős fejlesztéseket tudtak végrehajtani az önkéntestűzoltó-egyesületek. Ennek köszönhetően az egyesületek segítségével tovább javult az országban a tűzoltás és műszaki mentés színvonala, ami életeket menthet. Tavaly az egyesületek 16 100, az idén pedig már 15 500 bevetést teljesítettek. Mintegy 8 ezer esetben segítették a hatóságok munkáját a koronavírus-fertőzés elleni küzdelemben.

Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott elmondta, hogy az elmúlt években szoros összefogás, egyfajta szövetség alakult ki az önkéntes tűzoltók, a magyar emberek és Magyarország kormánya között. A mintegy ezer önkéntes, önkormányzati és létesítményi tűzoltóság összesen mintegy 30 ezer tagot fognak össze. Évente csaknem 20 ezer bevetést teljesítenek. A miniszterelnöki megbízott azt is kiemelte, hogy a több mint 150 éves múltú Magyar Tűzoltó Szövetség, az önkéntestűzoltó-egyesületek az oltási és műszaki mentési feladatokon túl hozzájárulnak a helyi közösségek erősítéséhez. Továbbá a hagyományőrzéshez és a nemzeti összetartozás erősítéséhez.

A miniszterelnöki megbízott külön megköszönte, hogy az önkéntes tűzoltók jelentős segítséget nyújtanak a járvány elleni védekezésben. Segítenek a fertőtlenítésben, a védőfelszerelések kiosztásában és a veszélyeztetett korúak ellátásában. Ezért az önkéntes tűzoltók is mindig számíthatnak a kormány támogatására – tájékoztatott az MTI és a Belügyminisztérium.