315 rendbeli közokirat-hamisítás miatt történt vádemelés Békéscsabán

veszélyes, Közokirat, Autót, Gyulán, bántalmazták, kaszaperi, Jogosítvány, őzet, Békés, Garázdaság, ittas vezető, pénztárcáját, Határsértőket, közlekedési, Nagykamaráson, rendőrök, Játékkonzolokat, vésztőn, gyermekpornográfia, előállítás, Szarvason, nagykátai, hétvégi, kábelt, Jármű, engedély, Bódult, balesetnél, Garázdaság, Körösladányban, Letartóztatásban, Berúgta, fellökött, Lopás, Kétegyháza, késelt, Betörte, Testi sértés, Dobozon, kerékpáros, ittas, román, család, szombat, Ittasan, Szarvas, Békéscsaba, Mezőberényben, Füzesgyarmat, bántalmazott, mezőkovácsházi, lopott, Elek, rendszám, Gyomaendrőd, Közokirat, ütközött, Mezőhegyesen, távoltartó, kábítószert, mezőgyáni, interneten, jövedéki, fizetés, Mezőberényben, Építőanyagot, zebra, Csanádapácán, Körösladányban, német, Tehervonaton, Okányban, bántalmazott, sértett, Pusztaföldváron, Kaszaperen, kondoroson, kerékpárt, emberölés, határsértő, bűnbanda, vonaton, Nagybánhegyes, lakatlan, végegyházi, parkoló, segédmotor, rendszámot, lengyel, Csárdaszálláson, mentősnek, pénzt, szeghalmi, mezőkovácsházán, Sínek, Battonyán, kevermesen, kevermes, testi sértés, közokirat, Pusztaföldvár, rablás, pénztárcát, sorompó, Végegyházán, pszichoaktív, baleset, férfi, Füzesgyarmaton, határsértőt, biciklis, Nagyszénáson, gyermekeit, Gádoroson, győrújbaráti, Dombiratoson, kábítószer, Kevermesen, Medgyesegyházán, garázdaság, dévaványán, békésen, ukrán, orosházán, Lovaskocsit, Szarvason, elfogás, robbanómotoros, távoltartás, Közokirat, Közlekedés, Testi sértés, mozgáskorlátozott, Megütött, lopás, közokirat, Medgyesegyházán, savval, prostitúció, sarkadi, lopott, francia, rendőrök, gyomaendrődön, Újkígyóson, Csalás, békési, Csorváson, eltűnt, koronavírus, kábítószer, békéscsabai, orosházi, Dobozon, megütötte, rendőrség, gázolajat, békés, hangszertokot, lopott, otthonukban, kevermesen, Őrizetbe, nagyszénáson, Garázdaság, Kétegyházán, Vésztőn, idős, garázdaság, szeghalmon, idős, alkalmi, Muronyban, körözés, önkormányzati, sarkadon, láncra, kétegyházi, szarvason, gyalogost, lányt, magyarbánhegyesen, kerekegyházi, szabálysértés, tótkomlóson, Lopás, rendszámát, jogosítvány, Szeghalmon, ittas, tetris, Gyulán, elfogás, elhajtott, rendőrei, csalás, bélmegyeren, lőkösháza, újkígyóson, azonosító, police, bűnügy, rendőrség, őrizetbe, fehér, békéscsabán, közlekedési, tótkomlóson Fotó: Pixabay

Gépkocsik átírásával trükközött egy 48 éves büntetett előéletű békéscsabai nő és társa, egy 65 éves, szintén büntetett előéletű békéscsabai férfi, valamint további 8 bűntársuk. A csoport ellen a Békéscsabai Járási Ügyészség 315 rendbeli közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat.

hirdetés

A 48 éves nő és a 65 éves férfi legutóbb 2019-ben ugyanabban az ügyben éppen közokirat-hamisítás miatt álltak bíróság előtt. A férfi – a nő kérésére és közreműködésével – 2015 áprilisában egy egyszemélyes korlátolt felelősségű társaságot alapított. A céggel azonban valós gazdasági tevékenységet nem kívántak folytatni, így a cégjegyzékbe, mint közhiteles nyilvántartásba valótlan adatok kerültek bejegyzésre. A társaság létrehozásának célja az volt, hogy hozzásegítsék a gépkocsit vásárlókat az őket terhelő vagyonszerzési illetékfizetési kötelezettség kijátszásához.

hirdetés

Ennek érdekében a nő és a férfi a cég nevének felhasználásával ellenszolgáltatás fejében fiktív adásvételi szerződéseket készített. Ezek valótlan tartalma alapján a gazdasági társaság szerezte meg az érintett, mindösszesen 314 db gépkocsi tulajdonát, kihasználva azt a szabályt, hogy a gépjárműforgalmazással foglalkozó cégek mentesülnek a gépjárművek megvásárlással járó vagyonszerzési illeték megfizetése alól. A valóságban azonban a járművek a valódi vevők birtokába kerültek, akik azokat anélkül használhatták, hogy a megvásárlással járó illetéket meg kellett volna fizetniük.

A nő akként járt el, hogy a vele vagy családtagjaival kapcsolatba kerülő személyek gépkocsi-tulajdonszerzése érdekében egy kitöltetlen, biankó adásvételi szerződést előzetesen lepecsételt a cégbélyegzővel. Majd azt a fiktív ügyletről tudomással bíró férfi a gazdasági társaság bejegyzett képviselőjeként aláírta. Az üres szerződést a nő átadta a vásárlást lebonyolító valódi vevőnek, aki azt kitöltötte és a jóhiszemű eladóval aláíratta azt. Majd visszajuttatta a nő részére, aki benyújtotta a cég tulajdonjogának bejegyzése végett a kormányhivatalba. A nő a személygépkocsik valós tulajdonosait egy füzetbe jegyezte fel a keresztnév vagy becenév megjelölésével. Illetve a gépkocsi rendszámának és típusának a feljegyzésével. Továbbá a szerződéskötés időpontjának rögzítésével.

A megvásárolt gépkocsit a tényleges tulajdonos – vagy az érdekkörébe tartozó személy – használta. Annak későbbi eladásának szándéka esetén a nővel vette fel a kapcsolatot, aki ezt követően a fent írt módon ismét közreműködött a valótlan tartalmú adásvételi szerződésekelkészítésében. Közreműködéséért 10-30.000.-Ft-ot kapott a tényleges tulajdonosoktól. A járművek valós vevői közül a nyomozás során több személyt sikerült azonosítani. Nyolccal szemben vádemelésre került sor, néggyel szemben az ügyészség feltételes ügyészi felfüggesztést alkalmazott.

A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság valamennyi terheltet halmazati büntetésül pénzbüntetésre ítélje, ezen felül a nőtől és a férfitól a bűncselekménnyel elért vagyoni előnyt vagyonelkobzás révén vonja el, illetőleg a cégvezetőként bejegyzett férfit határozott időre tiltsa el gazdasági társaság vezető tisztségének viselésétől, mint foglalkozástól. Az eljárás a Békéscsabai Járásbíróság előtt folytatódik – tájékoztatott a Békés Megyei Főügyészség.

hirdetés