A vártnál kevesebb pedagógus vett részt az ingyenes tesztelésen

Kínában, korlátozás, angliában, franciaországban, PCR, beutazás, angliai, fertőzöttek, Víruskutató, Angliába, negatív, óvodai, covid teszt, koronavírus, szlovénia Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/Rosta Tibor

A vártnál kevesebb pedagógus vett részt az ingyenes koronavírus-tesztelésen: az óvodai dolgozók 74 százaléka, a tanárok és tanítók 73 százaléka – közölte az operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján a köznevelésért felelős államtitkár.

hirdetés

Maruzsa Zoltán elmondta, hogy az oktatók múlt heti tömeges tesztelésén a részt vevő pedagógusok 2,3 százaléka, 811 óvodai és 2170 iskolai dolgozó bizonyult fertőzöttnek, miközben ezeknek az intézményeknek mintegy 200 ezer alkalmazottja van. Mindez azt jelenti, hogy alacsonynak tekinthető a fertőzöttség mértéke, elmarad az előzetes várakozásoktól, és ennek alapján a járványhelyzet stabilizálódása látszik – tette hozzá. Ugyanakkor hangsúlyozta: minden kollégáját arra biztatja, hogy vegyen részt az ingyenes tesztelés ezen a héten újraindult második körében.

Arról is beszámolt, hogy országszerte 696 óvodában és iskolában kellett elrendelni a járvány miatt egy-egy csoportot vagy a teljes intézményt érintő oktatási szünetet. Háromszáznyolcvanhárom óvodában egy-egy csoportot érintő, 191 óvodában és 122 általános iskolában pedig a teljes intézményre kiterjedő oktatási szünet van.

Utóbbi intézkedés az óvodák 6,5, illetve az általános iskolák 4,7 százalékát érinti, a szünet pedig általában egy hétig tart – ismertette. Arra kér mindenkit, hogy tartsa be a járványügyi előírásokat, vagyis a maszkviselést, a távolságtartást és a fertőtlenítést, mert a kormány célja a közoktatás működésének fenntartása – mondta az államtitkár. Arra is kitért, hogy január 23-án tartják meg a középiskolai írásbeli felvételiket. Ezen ugyanazokat az intézkedéseket érvényesítik, mint az érettségiken, vagyis a termekben egyszerre csak tíz tanuló lehet jelen. Azoknak, akik nem tudnak részt venni a kijelölt időpontban a vizsgán, január 28-ára és február 5-ére is pótnapot iktatnak be – fűzte hozzá. Maruzsa Zoltán azt is közölte, hogy a 2021. évi tanfelügyeleti eljárásokat szüneteltetik a veszélyhelyzet végéig – írja az MTI.

 

Fotó: Békéscsaba, 2020. december 2. Negatív koronavírustesztet mutat Csicsely Stefánia, a Szegedi Tudományegyetem orvostanhallgatója a békéscsabai Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában 2020. december 2-án. Folytatódik az egészségügyi, a szociális, a bölcsődei, az óvodai dolgozók és a pedagógusok gyorstesztelése, amelyben az orvosi, egészségügyi képzésben részt vevők is segítenek kéthetes, fizetett gyakorlat részeként. MTI/Rosta Tibor

hirdetés