Elhunyt dr. Rusznák Jolán, aki évtizedeken keresztül gyógyított az Orosházi Kórházban

dr. Rusznák Jolán

Elment egy nagyszerű ember, édesanya, nagymama, barát és kolléga. Dr. Rusznák Jolán főorvos évtizedeken keresztül gyógyított az Orosházi Kórházban, halála rendkívüli veszteség a kórházi kollektívának és az itt élőknek egyaránt.

A kórházi kollektíva nevében egykori kollégája, barátja, dr. Grósz Miklós sebész főorvos emlékezik.

hirdetés

“Nehéz könnyek nélkül búcsúzni Zsolitól. Mi csak így hívtuk azóta, hogy fiatal, kezdő orvosként a sebészetre került az 1970-es évek végén. Először kicsit bizonytalanul és féltve néztük Őt, hogyan boldogul egy lány a sebészeten, ahol sokszor nehéz fizikai munka is van. De gyorsan bebizonyította, hogy igenis helye van ebben a csapatban. Nem válogatott, minden munkát megcsinált, operált, asszisztált, ügyelt. És mindemellett, még gondoskodott is rólunk, férfiakról: kávét- és teát főzött, szendvicset készített és mindezeket őszinte mosollyal kínálta. Igazi megbecsült tagja lett az osztálynak, mindig lehetett rá számítani.

Később családot alapított, jöttek a gyerekek, így két fronton kellett helytállnia. Ez idővel annyira lekötötte, hogy váltania kellett, így kevésbé megterhelő, ügyeletmentes szakmát választott: először körzetben, majd a seregben gyógyított, végül felülvizsgáló főorvos lett.

Folyamatosan képezte magát, de a sok tennivalója mellett sem feledkezett meg a sebészetről, rólunk. Amiben kértük, segített, még ügyeletet is vállalt, ha úgy alakult. Aztán néhány éve újabb hatalmas boldogság jött az életében, megszülettek az unokák. Közben a szakrendelőben dolgozott, ám az üzemorvosi munka mellett a sebészeten is besegített, amennyire ideje engedte.

Nagyon jó kolléga, segítőkész barát volt. Hiányozni fog nekünk és betegeinek. Zsoli. Nyugodj békében!”

Dr. Rusznák Jolán 1949-ben Makón született. 1956-1968 között általános- és középiskolás éveit Tótkomlóson töltötte. 1974-ben a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvosi Karán szerezte diplomáját, majd 1978-ban sebészeti szakorvosi képesítést nyert, ekkor vállalt munkát az Orosházi Kórházban a sebészeten.

1998-ban üzemorvostanból szakvizsgázott, majd az 1990-es évek végén határvédelmet ellátó katonaorvosként teljesített szolgálatot alezredesi rangban. 2000-től 2006-ig az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Békés Megyei Igazgatóságán felülvizsgáló főorvosi pozíciót töltött be, ezt követően újra az Orosházi Kórházban dolgozott üzemorvosként és sebészként.