Dömping: ötvenezer madár állomásozott a kardoskúti Fehér-tónál

Körös-Maros Illusztráció: Pixabay

Az őszi madárvonulás csúcsidőszakában mintegy 50 ezer madár töltötte az éjszakákat a Körös-Maros Nemzeti Parkban, a kardoskúti Fehér-tavon. December első napjaiban az itt állomásozó madarak száma még mindig eléri a 40 ezret.

Míg októberben a darvak voltak többségben, addig novemberben már a vadludak alkották a madártömegek meghatározó részét. A november 19-i számláláskor, az esti behúzás során 27 700 vadludat és 15 ezer darut regisztráltunk. A vadludak több mint 99 százaléka nagy lilik volt, de vörösnyakú ludak és nyári ludak kisebb csapatait is megfigyeltük közöttük. Emellett néhány kis lilik és egyetlen apácalúd színesítette a palettát.

hirdetés

A tó méreteihez képest igen magas az úszórécék száma is, melyek között a tőkés és a csörgő récék alkotják a legnagyobb tömeget. Létszámuk napról-napra változik, november közepétől tőkés récékből 1000 -2300 közötti, csörgő récékből 700 – 1000 közötti példányszámokat regisztráltunk. Szép számban vannak kanalas és fütyülő récék, s néhány nyílfarkú és kendermagos réce is felbukkant. Éjszakára 1500 – 1600 sztyeppi sirály, valamint néhány példány sárgalábú sirály, viharsirály és heringsirály is bejön a tóra. November közepén még 3 ezer bíbic, néhány arany- és ezüstlile és havasi partfutó is volt a tavon, de ők mostanra már elhagyták a területet.

A Fehér-tó vízborítottsága a madárvonulás csúcsidőszakában elérte a 70 százalékot. A vízmélység ideális, a sekély vízben leér a madarak lába, csak néhány helyen kell úszniuk. További kisebb vízállások is vannak a térségben, például az Orosházától délre fekvő Kis-Sóstón, a barackosi élőhely-rekonstrukciónál, illetve a Lófogó-érnél.

Amennyiben az időjárás továbbra is enyhe marad, akkor akár még hetekig is gyönyörködhetünk az alkonyati órákban a tóra behúzó madártömegekben. Ha keményre fordul a hideg, akkor a darvak és a vadludak csapatai elvonulnak telelőhelyeikre, Dél-Európa tájaira – írja honlapján a Körös-Maros Nemzeti Park.