Korlátozni kell, nem pedig teljesen felfüggeszteni az alkoholfogyasztást a Covid-19 elleni vakcináció idején – jelentette ki a Szputnyik V vakcinát kifejlesztő intézet igazgatója, Alakszandr Gincburg akadémikus az orosz sajtónak szerdán adott nyilatkozataiban.
„Természetesen nincs szó semmilyen totális alkoholtilalomról. A fogyasztás ésszerű korlátozásáról van szó, addig, amíg a szervezetben ki nem alakul az immunválasz a koronavírusos fertőzésre” – nyilatkozott Gincburg. „Fontos szem előtt tartani, hogy a túlzott alkoholfogyasztás jelentősen képes legyengíteni az immunitást, ami azt jelenti, hogy képes csökkenteni a vakcináció hatékonyságát vagy azt értelmetlenné tenni. Hasonlóképpen, az alatt a 42 nap alatt, amíg kialakul a koronavírussal szembeni védettség, nem ajánlott az immunrendszert elnyomó gyógyszert szedni. Ezek standard ajánlások vakcináció esetén, a legnagyobb hatékonyság biztosítása érdekében” – mondta az akadémikus.
A RIA Novosztyi hírügynökségnek azt hangoztatta, hogy ez nemcsak a Szputnyik V-re, hanem minden vakcinára vonatkozik. „Ettől függetlenül nyomatékosan tanácsoljuk, hogy mindegyik oltás után három napig tartózkodjanak az alkoholfogyasztástól” – tette hozzá. Gincburgot Anna Popova tisztifőorvosnak, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetőjének arra a keddi, külföldön is jelentős visszhangot kiváltó nyilatkozatára reagáltatta az orosz média, amelyben a szakember azt mondta, hogy az új koronavírus elleni védőoltásra készülőknek csaknem két hónapig – az immunizáció előtt két hétig, valamint az első injekció után 42 napig – le kell mondaniuk az alkoholfogyasztásról. Popova ezt részletezve elmondta, hogy a két összetevőből álló vakcina két oltása között 21 napnak kell eltelnie, és a második injekció után újabb 21 napig tart az immunitás kialakulása.
Mint mondta, az első dózis beadását megelőzően legkevesebb két héttel semmiképpen sem szabad alkoholt fogyasztani. Rámutatott, hogy az alkoholfogyasztás megterheli a szervezet méregtelenítési rendszerét, ami akadályozza a védettség kialakulását. (MTI)