298 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök hétfőn szabálytalan maszkviselés miatt

járványügyi, kijárási, Gál Kristóf, operatív törzs Fotó: koronavirus.gov.hu

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt hétfőn 298 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Gál Kristóf elmondta: az intézkedések közül 243 a tízezernél több lakosú települések önkormányzati rendeleteiben meghatározott maszkviselési kötelezettségek be nem tartása miatt történt. Közülük 62 embert figyelmeztettek, 90 alkalommal helyszíni bírságot szabtak ki és 91 feljelentést tettek. A tömegközlekedési eszközökön és megállóhelyeken hétfőn 15, míg üzletekben és bevásárlóközpontokban 40 emberrel szemben léptek fel a rendőrök – ismertette az ORFK szóvivője.

hirdetés

Gál Kristóf hozzátette: a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta összesen már 13 476 rendőri intézkedés történt a maszkviselés szabályainak megszegése miatt.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 606 rendőri intézkedésre volt szükség, ebből 162 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 444 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitva tartására és az üzletben való tartózkodásra vonatkozó szabályokat nem tartották be. A kijárási tilalmat az elmúlt napon 333-an szegték meg, további 10 emberrel szemben azért kellett intézkedniük a rendőröknek, mert a közterületi csoportosulás tilalmát nem tartották be. A kijárási korlátozás november 4-étől, a kijárási tilalom november 11-étől van hatályban. November 4-étől a rendőröknek 13 125 szabályszegővel szemben kellett intézkedniük.

Hétfőn is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértők közül 72-t helyszíni bírsággal sújtottak, egyet pedig feljelentettek szabálysértés miatt. Az átutazókat szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 7583 rendőri intézkedésre volt szükség.

Az elmúlt napon 16 114 alkalommal ellenőrizték személyesen a rendőrök a hatósági házi karanténban lévőket. Hétfőn 16 114 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, jelenleg 42 752-en vannak hatósági házi karanténban. Közülük 4352-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat.

MTI