A tisztifőorvos biztonságra int az ünnepi bevásárlás alkalmával

brit, egészségügyi, tisztifőorvos, védelmi, bevásárlás Fotó: koronavirus.gov.hu

A higiénés szabályok folyamatos betartására és az év végi ünnepek előtti biztonságos bevásárlás fontosságára hívta fel a figyelmet az országos tisztifőorvos vasárnap az M1 aktuális csatornának nyilatkozva.

Müller Cecília hangsúlyozta, tudja, hogy az emberek elfáradtak a korlátozó intézkedések betartásában. De a karácsonyi időszakra jellemző, növekvő találkozásszám miatt mindenkinek még felelősségteljesebben kell viselkednie. Ebből a szempontból pedig sajnálatosnak tartja, hogy a nagy bevásárlóközpontok zsúfolásig tele vannak.

A tisztifőorvos azt kérte a családoktól, hogy – amennyiben lehetséges – ne együtt menjenek vásárolni, csupán egy-egy családtag. A boltokban vásárlók próbáljanak meg minél kevesebb felületet megérinteni. A céltalan nézelődést pedig mellőzzék – mondta Müller Cecília. A bevásárlást követően pedig azonnali kézmosást, a mosható maszkok 60 Celsius fok feletti mosását és a nagyobb csomagok látható szennyeződésektől történő megtisztítását javasolta.

Hangsúlyozta, az elmúlt 24 órában is növekedett az igazolt fertőzöttek száma. 2967 újabb esetet azonosítottak, a kórházakban 7022 beteget ápolnak, akik közül 520-an vannak lélegeztetőgépen. Müller Cecília szerint a környező országokban látható extenzív emelkedés ellenére a járvány “platózik” Magyarországon. Remélhetőleg a jövőben csökken az új fertőzöttek száma.

Ennek érdekében azonban továbbra is be kell tartani a higiénés szabályokat – húzta alá. Megjegyezve, ez azért is fontos, mert nem tudni, kire milyen hatással “zuhan” a fertőzés. Egyesek enyhe tünetekkel vagy akár tünetmentesen esnek át a betegségen, míg másoknál súlyos szövődmények alakulhatnak ki. A tisztifőorvos megjegyezte, a szombaton elhunytak között is vannak fiatalok. Ez újra azt bizonyítja, hogy a betegség lefolyását nagyban befolyásolják a krónikus betegségek és az immunállapot.

Kiemelte, mindenkinek figyelemmel kell kísérnie az egészségi állapotát az ünnepek alatt is. A karácsonyra vonatkozó speciális rendelkezésekről pedig Orbán Viktor miniszterelnök ad majd tájékoztatást hétfőn. Müller Cecília megerősítette, reményeik szerint az ünnepek alatt megkezdődhet a Dél-pesti Centrumkórház egészségügyi dolgozóinak beoltása az első vakcinákkal, amelyekből személyenként kettőt kell beadni három hét különbséggel.

Hangsúlyozta, bárki szabadon dönthet az oltás beadatásáról, de mindenkit arra kér, éljen a lehetőséggel. A tisztifőorvos fontos előrelépésnek nevezte, hogy Magyarország már két, a koronavírus-fertőzés kezelésében használt hatóanyagú gyógyszert is képes előállítani, így nincs kiszolgáltatva a világpiacnak – írja az MTI.


Kövessen minket Facebookon!