Engedélyezte a Pfizer/Biontech koronavírus elleni vakcinájának forgalmazását az Európai Bizottság

teljes körű zárlat Németországban, Kondoroson, fertőzöttek, korona, koronavírus, Horvátország, Szlovénia, járvány terjedése

Az Európai Bizottság hétfő este engedélyezte a Pfizer és a BioNTech vállalatok által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyag forgalomba hozatalát; ez a SARS-Cov-2 koronavírus által okozott betegség (Covid-19) elleni első vakcina, amelynek megkezdődhet a tömeges alkalmazása az Európai Unióban.

A döntést Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke jelentette be. Sajtónyilatkozatában elmondta, hogy az oltóanyag a forgalomba hozatali jóváhagyás által mind a 27 uniós tagországban egyszerre és ugyanazon az áron lesz elérhető. Az első oltóanyag-ellátmány december 26-án érkezik a németországi gyógyszergyárból Belgiumba, így a tömeges beoltások minden tagállamban elkezdődhetnek az azt követő napokon, 27-én, 28-án és 29-én – írja az MTI.

hirdetés

Müller Cecília a hétfő délelőtti sajtótájékoztatón elmondta: az engedélyek kiadását követően, néhány nap múlva megkezdik az egészségügyi dolgozók oltását. Az első szállítmányban jelképes, közel 5 000 ember oltására elég mennyiség érkezik, ezt követően még az idén várnak újabb vakcinamennyiséget, a későbbiekben pedig folyamatos beszállítással számolnak.

Reményét fejezte ki, hogy az egészségügyi dolgozók élnek a lehetőséggel, “hiszen egy hatékony és biztonságos vakcina fog rendelkezésre állni”.

Az oltást három hét után meg kell ismételni, ezt követően körülbelül egy hét múlva alakul ki a teljes védettség a jelenlegi tudás szerint. Először a Dél-pesti Centrumkórházban, később 25 telephelyen adják be az oltást.

A Pfizer közleménye szerint mostanáig a vakcina több mint 15 országban kapott sürgősségi felhasználási engedélyt, vagy jóváhagyást. A hatósági folyamatok több országban jelenleg is zajlanak, további engedélyezések várhatók.