Látványos Jupiter-Szaturnusz együttállást hoz a téli napforduló

hullócsillagok Illusztráció: Pixabay

Ritka és rendkívül látványos bolygóegyüttállást figyelhetünk meg pár nappal karácsony előtt – számol be az Időkép.

Az elmúlt napokban a Jupiter és a Szaturnusz látszólag egyre közelebb került egymáshoz az égen, és a téli napforduló napján, azaz december 21-én lesz a legközelebb egymáshoz.

Ekkor mindössze 0,1 fok távolságra lesznek egymástól, és az égen látszólag akkora lesz a két égitest együttes átmérője, mint a telihold átmérőjének az egyötöde. A jelenség közvetlen napnyugta után figyelhető meg, a két bolygó együttállása az égen a Naptól 13 fokra keletre lesz, szorosan követve a naplementét, ezért sajnos a megfigyelésére csak kevés idő áll majd rendelkezésre.

A csillagaszat.hu azt írja: akinek lehetősége lesz, mindenképpen vessen egy pillantást az együttállásra távcsővel, akár egy közepes méretű binokulárral is! Megfelelő konfiguráció (kellően nagy látómező és nagyítás) mellett nem csak a Jupiter korongját és a Szaturnusz gyűrűit lehet egyszerre látni, de akár öt holdat (Io, Europa, Ganymede, Callisto, illetve a Titan) is lehetséges megpillantani.

Budapesten 15:56-kor nyugszik a Nap december 21-én, a bolygók pedig leghamarabb fél 5 környékén fognak felbukkanni a szürkületben, hogy aztán 18:31-kor eltűnjenek a nyugati horizontnál.

Nem túlzás azt állítani, hogy életre szóló élményben lehet része az együttállás megfigyelőinek, de legalábbis ez egy egyszeri lehetőség az életben. A Jupiter 11,86 éves periódussal kering a Nap körül, míg a távolabb lévő Szaturnusz 29,46 év alatt tesz meg egy kört (pontosabban ellipszist), vagyis a két bolygó 5:2-es rezonanciában áll egymással. Mindez azt jelenti, hogy a közel 59 évenként a két bolygó ugyanott fog tartani saját pályáján, vagyis kellően távolról (a mi szemszögünkből) szemlélve gyakorlatilag egymás mellett fognak elhelyezkedni. Az azonban nem törvényszerű, hogy mindig ilyen szoros együttállás forduljon elő. A rezonancia egyrészt nem tökéletes, valamint saját bolygónk aktuális pozíciója is számít a Jupiter–Szaturnusz-együttállás tényleges látványában, ezért nem mindig lehet rendkívül szoros együttállást megfigyelni.

2080. március 15-én éppenséggel az ideihez hasonló távolságban fog látszani a két bolygó, a következő szoros együttállásra azonban a 25. századig kell várni – írják.

 

Ez is érdekelheti: