2610 új fertőzött és 104 elhunyt beteg az elmúlt 24 órában

oltás, fertőzöttek, őszi, mentők Fotó: koronavirus.gov.hu

2610 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 314 164 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 104 többségében idős, krónikus beteg.

Így az elhunytak száma 8 833 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 123 989 fő, az aktív fertőzöttek száma 181 342 fő. Az aktív fertőzöttek 18%-a, az elhunytak 20%-a, a gyógyultak 20%-a budapesti. 6006 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 489-en vannak lélegeztetőgépen.

hirdetés

A veszélyhelyzettel kihirdetett védelmi intézkedéseket a kormány további egy hónapig meghosszabbította, tehát január 11-ig fennmarad a jelenlegi kijárási tilalom és a többi intézkedés. Ne feledjék, hogy a kijárási tilalom ma este 8 órától ismét érvényes hajnal 5 óráig, és szilveszterkor életben lesz. Az egészségügyi védekezés fenntartása érdekében a kormány egy félévvel meghosszabbította a járványügyi készültséget és felfüggesztette a Nagy-Britanniából érkező repülőjáratokat is.

December 26-án érkezik a koronavírus elleni vakcina Magyarországra, másnap elkezdődik az egészségügyi dolgozók oltása. Szombat reggel érkezik meg Magyarországra az Európában elsőként engedélyeztetett, koronavírus elleni oltóanyag, a Pfizer-BioNTech vakcina. A vakcinaszállítmány várhatóan kora reggel lépi át a magyar határt, ahonnan rendőri biztosítás mellett érkezik meg elsőként a Dél-Pesti Centrumkórházba, majd további négy kórházi oltópontra. Az egészségügyi dolgozók beoltása december 27-én, vasárnap kezdődik meg.

Az első vakcinaszállítmányt a következő hetekben újabbak követik majd, és azokkal egy ütemben folytatódik több héten át az egészségügyi dolgozók beoltása. 2021 első felében várhatóan újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor Magyarországra további vakcinák is érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása.

Már több mint 300 ezren regisztráltak védőoltásra a https://vakcinainfo.gov.hu/ honlapon. A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz. A nyugdíjasok számára a posta december folyamán kézbesíti azt a levelet, amelyben Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztatja őket a regisztráció lehetőségéről. A nyugdíjasok a levélhez mellékelt adatlap kitöltésével és visszaküldésével is jelezhetik igényüket a koronavírus elleni oltásra – írja a koronavirus.gov.hu.