Kérdések Békéscsaba Megyei Jogú Város vezetőihez

Kérdőjelek, kérdés a városvezetéshez Illusztráció / Forrás: Arek Socha képe a Pixabay -en.

Bennem, mint egy hírportál szerkesztőjében, nyilván a közvetlen információk hiányában, a következő kérdések merültek fel részben Szarvas Péter polgármester, részben a Várost irányító Közgyűlés felé.

Az Ön 2014. októberi polgármesterré kinevezése előtti időben az elődje hetente 2-3 napot országgyűlési képviselőként Budapesten töltött, de így is „csak” két alpolgármester segítette a munkáját. Önnek minden munkanap rendelkezésére áll polgármesteri tevékenységének végzéséhez, mégis három alpolgármester segítségét igényli. Tervezi-e kiterjeszteni a saját vezetői rendszerére a költségtakarékosságot úgy, hogy kezdeményezi  az alpolgármesteri pozíció megszüntetését, vagy esetleg a helyzet súlyosságának ismeretében alpolgármesteri pozíciók megszüntetését?

hirdetés

Példaként említem a budapesti vezetés takarékoskodási intézkedéseit melyről bővebben itt olvashat, vagy itt.

Tervezik-e megszüntetni, vagy legalább összevonni a bizottságokat, mellyel bizottsági helyek tiszteletdíjait takaríthatnák meg?

Ha esetleg már megszületett a városvezető fejében ez a javaslat, akkor sincs egyszerű helyzetben, mert ha példaként említjük a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatóhelyettesi kinevezéseit (2018, 2020), akkor a témát leképező egyéni álláspontokra jól következtethetünk.

A CsAKK igazgatóhelyettesi pozíciója Herczeg Tamás országgyűlési képviselővé választását követően megürült, és a helyén keletkező elvégzendő munkára  már két igazgatóhelyettest kívántak kinevezni. Az akkor még a párttámogatás nélkül nyert független Szarvas Péter polgármester az akkori ellenzék kritikáját támogatva, saját érvekkel is alátámasztva ellenezte a második igazgatóhelyettes jelölését is. Szakmailag érvelt, utalt a Város más, nagyobb intézményeire, sőt több városból is hozott érveit alátámasztó példákat, a város költségvetését óvó szándékául. Az akkori, elsöprő többséget adó Fidesz-Kdnp frakció akadálymentesen valósíthatta meg elképzelését.

Szarvas Péter Közgyűlés 2018. Csakk
Kivonat Békéscsaba Megyei Jogú Város Közgyűlésének jegyzőkönyvéből (36.o.)

A helyi önkormányzati választásokat követően, amikor már Fidesz-KDNP támogatásával is nyert második polgármesteri megbízatást, már a harmadik igazgatóhelyettes kinevezését is támogatta. Nyilván emlékezett még korábbi érveléseire, így nem lehetett könnyű helyzetben a vita, illetve a szavazás során, de meghozta a szükséges döntést.

Szarvas Péter Közgyűlés 2020. Csakk
Kivonat Békéscsaba Megyei Jogú Város Közgyűlésének jegyzőkönyvéből (95.o.) – 2020.

Annak a Közgyűlésnek kellene észrevennie az alpolgármesterek számának csökkentési lehetőségét, amelynek tagja lett a harmadik igazgató helyettes, Opauszki Zoltán? Vagy a mindhárom igazgatóhelyettes kinevezését támogató Szente Béla intézményvezető? Vagy a korábbi álláspontját felülíró Szarvas Péter?

Tervezi-e, a hódmezővásárhelyi Fidesz-KDNP frakció javaslatának mintájára, a cégek részéről fizetendő építményadó kisvállalkozások esetén eltörlését, vagy jelentős csökkentését?

Eltörölték a 101 négyzetméter alatti ingatlanoknál az építményadót Vásárhelyen

Bízunk benne, hogy a Vezetés felismeri a racionalizálás lehetőségét, és valós segítségnek vezeti be az építményadó-kedvezményt a többszörösen megsebzett mikrovállalkozások számára!

Tükrös majom
Szerkesztő: Mazán Zsolt

 

 

 

Ez is érdekelheti:

 

hirdetés