Baran Ádám: a nehézségek ellenére sikeres évet zártunk!

Baran Fotó: BRSE

Rendhagyó esztendő volt a 2020-as, az élet szinte minden területére rányomta a bélyegét a koronavírus járvány. Ennek ellenére számos emlékezetes pillanat övezte a Békéscsabai Röplabda SE idei történetét. Az elmúlt heteket Baran Ádám, a klub elnöke értékelte.

Ha számot kellene vetni, hogy milyen évet zárt a BRSE, akkor miként értékelné az előző 12 hónapot?

Erről az évről mindenkinek elsődlegesen a koronavírus általi nehézségek jutnak eszébe, azonban nem szabad, hogy mindez elhomályosítsa azt a rengeteg szép élményt és felemelő pillanatot, amit megéltünk 2020-ban. Persze minket sem kímélt a járvány, de ilyenkor van leginkább szükség az optimizmusra és a jövőbe vetett hitre, ami átsegít bennünket a gyötrelmeken. Hála Istennek hosszasan sorolhatnám azokat eredményeket, amiket a klub elért, van mire építeni és büszkének lenni, szilárd alapokkal lépünk át 2021-be.

hirdetés
Idén ünnepelte a klub alapításának 20. évfordulóját, amelyről augusztusban egy nagyszerű rendezvény keretében emlékeztek meg. Ilyennek álmodták meg az eseményt?

Őszintén mondom, hogy az a nap túlszárnyalta az előzetes elképzeléseinket, méltó volt a jubileumhoz. Öröm volt látni a klub alapítóit, akik nélkül ma nem beszélhetnénk az egyesületről. Az edzőket, és azokat a játékosokat, akik közül sokan még az első évtized során segítették a klubot. Felemelő volt visszautazni az időben, a kiállított sajtószemelvények által látni, hogy honnan indult és mivé lett a BRSE.

A rendezvényt már a Békéscsabai Röplabda Akadémia sportkomplexumában tartották, hiszen idén zárult a projekt. Mit jelent ez a klubnak és személy szerint Önnek?

Bevallom a mai napig nem tudok betelni a létesítménnyel. Amikor délutánonként 3 pályán gyerekek százai röplabdáznak ilyen körülmények között, akkor megtelik a szívem hálával. 2015-ben álmodtuk meg a projektet Borbola István barátommal, aki végig tevékeny részese volt a fejlesztésnek. Különös pillanat volt, amikor 2016. áprilisában azokban a percekben jelentette be Miniszterelnök úr, hogy a Kormány támogatja az elképzelést, amikor felnőtt csapatunk megnyerte zsinórban harmadik bajnoki aranyérmét. Aztán jött az előkészítő fázis, ami mindig az egyik legnehezebb szakasz. Majd 2019 tavaszán elkezdődtek a munkálatok és kevesebb, mint 12 hónap alatt “kinőtt a földből” ez az impozáns létesítmény. Közben persze kellett hozzá sok száz munkaóra, rengeteg átvirrasztott éjszaka, de az eredmény önmagáért beszél, a létesítményből pedig hosszú távon nemcsak a BRSE, hanem az egész magyar röplabdázás profitálhat majd.

Mi lehet még a cél ezek után? Mi motiválja a projekt sikeres lezárása és a felnőtt csapat 5 bajnoki címe, Magyar Kupa és nemzetközi sorozatokban elért sikerei után?

Sok ember alázatos munkájának köszönhetően sikerült felépíteni a hazai röplabdázás elmúlt évtizedének legeredményesebb klubját. A felnőtt és utánpótlás szinten elért sikerek jelentős felelősséggel járnak, melyet folytatni kívánunk! Jelentős céljaink vannak számos területen, nem fogunk lassítani, sőt növelni fogjuk a csapásszámot! További nagyívű infrastruktúra fejlesztések, sportturizmus, edzőtáborok, valamint hazai és nemzetközi események megrendezése is prioritás a minőségi utánpótlás nevelés, illetve a hazai és európai szinten is sikeres felnőtt csapat működtetése mellett.

A 2019/2020-as idény kurta-furcsa véget ért, végül nem hirdettek eredményt, ami mindenki számára csalódás volt. Aztán a idei szezonban szinte ismét berobbant a BRSE, pedig a szezon előtt nem tekintették sokan éremesélyesnek a csapatot. Mi a titka a sikeres szereplésnek?

Nehéz volt megélni, hogy több hónapnyi erőfeszítésünk illant el egy pillanat alatt, amikor az előző pontvadászatot eredményhirdetés nélkül lezárták. De tudtam ott és akkor, hogy nincsen idő a kesergésre, előre kell nézni. Meg kellett hozni nehéz, sokszor fájdalmas döntéseket. Nem foglalkoztam vele, hogy ki mit gondol ezekről, én nem politikus vagyok, nekem nem a népszerűség számít, hanem csak egy cél lebeg a szemem előtt, hogy a klub működjön és sikeres legyen. Éppen ezért annak sem tulajdonítottam nagy jelentőséget, hogy nyáron kevesebbet foglalkoztak velünk, nem tettünk hangzatos kijelentéseket, hanem szépen csendben dolgoztunk és makacsul hittünk abban, hogy egy szép dolog fog kisülni ebből. Bár messze még a vége, de összességében elmondhatom, hogy jó úton járunk. Tóth Gábor érkezése új lendületet adott a csapatnak és személye nekem is extra motiváció. Készültünk az együttműködésre rég óta, ebben az idényben jött el az ideje. Egyszer, még évekkel ezelőtt tettünk ígéretet egymásnak, hogy visszatér ide és vállvetve harcolunk, közösen dolgozunk és érünk el sikereket, nyerünk trófeákat.

Mit üzen a BRSE szimpatizánsoknak, így a 2021-es év küszöbén?

Mindenekelőtt szeretném megköszönni az egész éves támogatást. Ezen túl egészségben és BRSE sikerekben gazdag, boldog újévet kívánok mindenkinek! Nagyon bízom benne, hogy hamarosan találkozhatunk a mérkőzéseken.

Forrás: BRSE