Legyenek körültekintőek, ha tűzifát vásárolnak!

tüzelőanyag, szociális, fakitermelés, tűzifahirdetések, fatermékek, tüzelőanyag, tűzifát, tűzifavásárlás Illusztráció: Pixabay

A fűtési szezon alatt is többen próbálnak hirdetések útján, illetve házalóktól tűzifát beszerezni. Előfordulnak olyanok, akik megpróbálják becsapni, megkárosítani a vásárlókat. A bűncselekmények megelőzése érdekében kérjük, hogy fogadják meg a Békés megyei rendőrség tanácsait!

Közösségi oldalon vásárolt tűzifát egy sarkadi férfi. A szállítmány 2021. január 5-én meg is érkezett, de a férfi úgy látta, hogy a megrendelt mennyiségnél jóval kevesebb fát akarnak lerakni az udvarára a szállítók. A kétegyházi férfit és nőt a rendőrök előállították. A Sarkadi Rendőrkapitányság csalás kísérlet bűncselekmény gyanúja miatt eljárást indított és a nyomozók vizsgálják, hogy pontosan mi történt, miben egyeztek meg az eladók és a vásárló, hogyan történt a szállítás.

A rendőrség a történtek kapcsán ismételten óvatosságra inti a tűzifát vásárlókat. Újsághirdetés, internetes hirdetés útján, vagy házaló árusoktól való vásárláskor nagyobb az esélye annak, hogy csalás áldozataivá váljanak. Lehetőség szerint csak telephellyel és hiteles mérleggel rendelkező cégektől, vállalkozásoktól vásároljanak tüzelőt! A kedvezőnek tűnő, a piaci árnál jóval alacsonyabb árról szóló ajánlatokat fontolják meg! Már a megrendeléskor előre egyeztessék a kiszállítás időpontját, és lehetőleg a lerakodáshoz kérjenek olyan családtagjuktól, vagy szomszédjuktól segítséget, akik jártasok a tüzelőanyagok vásárlásában.

Csak akkor fizessék ki a fát, ha megnézték, hogy olyan minőségű, amilyet szerettek volna és a jelenlétükben le is mérték az átadott mennyiséget! Csak a lepakolt fa árát fizessék ki! Amennyiben az eladó előleget kér, legyenek nagyon körültekintőek. Ha nem ismerik jól a vállalkozót, céget, ne utaljanak előre, és ne adjanak át pénzt!  A kiszállításkor idegeneket ne engedjenek be a házba! Mielőtt megérkeznek, készítsék elő a megbeszélt vételárat, ne a szállítók szeme láttára vegyék elő összes megtakarított pénzüket.

Ha mégis bűncselekmény áldozatává váltak, a legrövidebb időn belül értesítsék a rendőrséget az ingyenesen hívható 112-es segélyhívón, ahol a nap 24 órájában fogadják a hívásokat.