Hamarosan zárul a középiskolai jelentkezési határidő

Virtuális, egyszerűsített, szja, Magyar Posta, akciók, e-diploma, online, pótfelvételi, digitális, Csaló, elektronikus, felvételi, biztonságos, háztartási, középiskolai, adóhivatal, távmunka, Magyarországon, ügyfélfogadási, online, europol, keresetkimutatás, e bejelentő Fotó: Pixabay

Hamarosan zárul a középiskolai jelentkezési határidő. Dönteniük kell a tanulóknak és családoknak arról, hogy a most nyolcadikosok hol folytassák a tanulmányaikat.

hirdetés

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese ennek kapcsán elmondta: a megújult szakképzés a fiatalok jelentős része számára egyértelműen jó választás lehet. Hiszen a technikumokból egyenes út vezethet az egyetemre az adott területen, a szakképzőkben pedig három év alatt a szakmájuk mestereivé válhatnak a fiatalok.

hirdetés

„Nemsokára zárul a középiskolai jelentkezési határidő. Így a nyolcadikos diákoknak – és szüleiknek – fontos döntést kell meghozniuk az elkövetkező napokban” – jelentette ki Schanda Tamás. A miniszterhelyettes rámutatott, hogy a megújult szakképzési rendszer a fiatalok jelentős részének megfelelő választás lehet.

„Sokan nem tudják még ennyi idős korukban, hogy mivel is szeretnének foglalkozni felnőttként. Éppen ezért alakítottuk ki úgy a szakképzési rendszert, hogy először csak ágazatot kelljen választaniuk a fiataloknak. Majd csak egy alapozó képzés után, már bővebb ismeretek birtokában kelljen dönteniük a konkrét szakmáról. Így sokkal átgondoltabban választhatnak foglalkozást. Az ötéves, érettségit is adó technikumokban két, a hároméves szakképzőkben egy év után történik a szakmaválasztás” – fejtette ki Schanda Tamás.

A miniszterhelyettes kitért arra is, hogy a megújult rendszer azok számára is kínál egy rendkívül előnyös lehetőséget, akik már nyolcadikosként tudják, hogy az érettségi után mit szeretnének tanulni. „Bár a technikum maga is a mérnökképzés előszobája, egy újabb lehetőséget is biztosítunk azoknak a tanulóknak, akik már 14 évesen tudják, hogy mely egyetemi képzésben szeretnének továbbtanulni. Az okleveles technikus képzésben a diákok a technikum és egy felsőoktatási intézmény által közösen kidolgozott, emelt szintű szakmai program alapján végzik el a középiskolát. Utána automatikusan folytathatják a tanulmányaikat az adott felsőoktatási intézményben. Ahol ráadásul rövidebb idő alatt végezhetnek, mint a gimnáziumból érkezett társaik” – fejtette ki Schanda Tamás. Hozzátéve, hogy szakirányú továbbtanulás esetén egyébként is előnyt jelent a felvételin az, ha valaki technikumból érkezik.

„Aki nem szeretne továbbtanulni, és nem is érettségizne feltétlenül, de mielőbb munkába állna egy jó szakma mestereként, annak a szakképző iskola a lehető legjobb választás. Hiszen három év alatt minden szükséges ismeretet megszerezhet ezekben az intézményekben – mondta el a miniszterhelyettes.

Mint emlékeztetett, a megújult szakképzési rendszerben – ettől a tanévtől kezdve, felmenő rendszerben – ösztöndíjat, illetve munkabért is kapnak a diákok. „Akik tehát most jelentkeznek technikumba vagy szakképzőbe, biztosak lehetnek abban, hogy havi rendszerességgel pénzhez is jutnak. Emellett az oktatók anyagi megbecsültségét is emeltük. Tavaly nyártól kezdve átlagosan mintegy 30 százalékkal nőtt a bérük a közismereti tárgyakat tanítóknak és az óraadóknak is” – fejtette ki.

Schanda Tamás elmondta: a kormány azt szeretné, hogy a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek. Ezért alakította át és támogatja folyamatosan a szakképzési rendszert. „A magyar emberek az elmúlt 10 évben bebizonyították, hogy munkából akarnak és tudnak megélni. A mi feladatunk az, hogy ehhez minden lehetőséget megadjunk. Ebben az első, és az egyik legfontosabb lépés, hogy megfelelő szakmai képzési rendszert biztosítunk számukra” – mondta Schanda Tamás.

A miniszterhelyettes arról is beszámolt, hogy Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár hamarosan levélben tájékoztatja a nyolcadikosok szüleit a legfontosabb információkról. Az Innovatív Képzéstámogató Központ honlapján a hasznos tájékoztató anyagok mellett térképes intézménykereső is segítséget nyújt az iskolaválasztásban – tájékoztatott a minisztérium.

hirdetés