Országos tisztifőorvos: továbbra is indokoltak a korlátozó intézkedések

időpontfoglalás, vakcina, influenza, koronavírus, tisztifőorvos Fotó: koronavirus.gov.hu

Az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken, de a korlátozásokat továbbra is indokolt fenntartani – mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján pénteken.

Müller Cecília közölte: eddig 138 983 embert oltottak be, 5815-en már a második oltást is megkapták. Emlékeztetett: a védettség a második oltást követő 7-10 nap múlva alakul ki. Mint mondta, a beoltottak aránya a teljes társadalomban még mindig nagyon alacsony, ezért minden óvintézkedést “szigorúan és következetesen alkalmazni kell”.

hirdetés

Müller Cecília ismertette: a szennyvizek vizsgálata is kedvező tendenciát mutat. Győrben, Pécsen és Szombathelyen emelkedik, Szekszárdon, Szolnokon és Veszprémben egyértelműen csökken, a többi városban stagnál és alacsony a szennyvízben mért víruskópiaszám. Elmondta: folyamatosan figyelik a vírusmutációt is, hogy az eredményeket bevonják a magyar vakcinafejlesztésbe.

Örömteli hírnek nevezte, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megállapodást kötött Oroszországgal nagy mennyiségű Szputnyik V vakcina vásárlásáról. “A föld négy sarkát is felkutatjuk annak érdekében, hogy minél szélesebb körben tudjuk védelemben részesíteni a magyar lakosságot” – fogalmazott az országos tisztifőorvos.

Forrás: MTI