Szinkronszámlálás: idén a tavalyinál is több a túzok a Körös-Maros Nemzeti Parkban

túzok, túzokfióka, túzokszámlálás, túzok Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Motkó Béla / Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

A január 21-22-én lezajlott szinkronszámlálás során a tavalyinál is több, összesen 557 túzok regisztrálása történt meg a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság működési területén.

A Körös-Maros Nemzeti Parkban három tradicionális túzok-élőhelyet tartanak számon. Többségük a Dévaványai-Ecsegi pusztákon él, itt 524 példányt találtak a felmérés napjaiban. A Csanádi pusztákon 33 túzokot figyeltek meg, ami az idei sikeres szaporulatnak köszönhetően számottevő növekedés a korábbi évekhez képest. A 2020. januári felmérés során 26 példány volt.

A 34. madár pont az a fiatal kakas lett volna, amely a téli kóborlása folyamán a műholdas jeladójának jelzése szerint most éppen a szomszédos Bánság területére vetődött el. Ez a madár „A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában” elnevezésű LIFE+ program keretében, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület részprogramjának köszönhetően, 2020. nyarán kapott jeladót.

A harmadik tradicionális élőhely a Kis-Sárrét. Az itteni állomány azonban idén is a határon túl, a bihari térségben telel, az ottani számlálás során 40 példányt találtak. Ezek a „határátlépő” túzokok a dürgés idejére mindig visszatérnek a Kis-Sárrétre.

A szinkronszámlálás ezúttal is nemzetközi volt, azaz ugyanabban az időben zajlott Magyarországon, Ausztriában, Németországban, Csehországban, Szlovákiában, Romániában és Szerbiában. Nálunk az időjárás nagyon kedvezőnek bizonyult, a fagy lehetővé tette, hogy a földutakon is gond nélkül tudjanak közlekedni a szakemberek. A Dévaványai-Ecsegi pusztákon mintegy 50 ezer hektárnyi területet jártak be, melynek során felkeresték a túzokok hagyományos telelőhelyeit. A túzokszinkron során önkéntes természetvédők is segítették az Igazgatóság munkatársait a számlálásban – tájékoztatott a nemzeti park.


Kövessen minket Facebookon!