Herczeg Tamás: Jelentős előrelépések az állatvédelem területén

herczeg Fotó: Herczeg Tamás Facebook oldala

A napokban két fontos témában tartottak sajtótájékoztatót Békéscsabán, amelyeken Herczeg Tamás országgyűlési képviselő is részt vett. Egyrészt az állatvédelemmel kapcsolatban elindult összefogásról, másrészt a hétvégén Békés megyében is zajló oltási kampányról adtak hírt a résztvevők.

hirdetés

Az állatok védelme egyre kiemeltebb szerephez jut hazánkban. Ezt mutatja az is, hogy három hónapja van már Magyarországnak a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztosa, Ovádi Péter személyében. A miniszteri biztos országjáró körútja során Békéscsabán is egyeztetett, elárulta, hogy kezdeményezi az állatvédelemről szóló törvény módosítását.

Számos tanulmány taglalja, hogy a gyermekbántalmazás, a családon belüli erőszak, illetve az állatkínzás egy tőről fakad – tette hozzá Herczeg Tamás. Éppen ezért fontos lenne már az óvodás korban elkezdeni a képzést, az érzékenyítést. Emellett a Magyar Falu Program páyázati elemei közé be fog kerülni az ivartalanítási program támogatása. Továbbá arra is szeretnének forrást biztosítani, hogy az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetek nagyobb segítséget kapjanak a munkájuk végzéséhez.

Az egyeztetésen elhangzott például, hogy több önkormányzatnak egyáltalán nincs fedezete egy állatmenhely fenntartására. Civil szervezetek működnek közre számos településen, hogy ez a feladat ellátott legyen. Ezért például nagyon fontos lépés lesz a Magyar Falu Program pályázatainak megjelenése, amely már idén várható.

Folytatódik az oltások beadása

Ezen a hétvégén országos szinten zajlik egy oltási kampány, a bentlakásos és egyéb szociális intézmények dolgozóinak és lakóinak a koronavírus elleni vakcinával történő beoltása céljából. Országosan 1800-1900 intézményről és körülbelül 60.000 személy oltásáról van szó – tette hozzá a képviselő. Békés megyében négy nap alatt 39 település 116 intézményében több ezer ember oltását végzik el a Békés Megyei Központi Kórház és az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet orvosaiból és ápolóiból álló oltócsoportok. Az adminisztrációs munkában a Békés Megyei Kormányhivatal munkatársai is részt vesznek.

Továbbra is zajlik az egészségügyi dolgozók oltása, többen már a második vakcinát kapják a napokban. A szociális intézmények után a szépkorúak következnek a sorban. Azért fontos a megfelelő, legalább ötven százalékos átoltottság, mert akkor lehetőség lesz a szigorítások enyhítésére – emelte ki Herczeg Tamás. A felmérések alapján egyre inkább növekszik az oltási hajlandóság a lakosság körében.

hirdetés