Közös kampányt indított a katasztrófavédelem és egy dobozos tejet gyártó vállalkozás

dobozos Fotó: Szőke Péter BM OKF

Több mint tizenkétmillió tejesdobozt lát el tűzmegelőzési ismeretekkel az egyik dobozos tejet forgalmazó vállalkozás. A katasztrófavédelem Országos Tűzmegelőzési Bizottsága és testületi partnere ugyanis közös kampányba kezdett. Ennek köszönhetően az év első hónapjaiban a boltok polcaira került dobozok szén-monoxid-érzékelőkkel kapcsolatos információkat hordoznak. Az együttműködés az év folyamán további három kampánytémát is érint.

„Egy sokmilliós nagyságrendben gyártott alapvető élelmiszer forgalmazása egyúttal lehetőséget is teremt arra, hogy a társadalom számára fontos ügyeket karoljunk fel. A tejes dobozok több százezer háztartásba jutnak el, így az Országos Tűzmegelőzési Bizottsággal közösen indított, a szén-monoxid-mérgezés veszélyeire figyelmeztető kampányunk életeket menthet” – mondta Rózsás Mónika, a cég ügyvezető igazgatója január 29-én Budapesten, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság székházában rendezett kampánynyitón.

hirdetés

Mint elhangzott, 2020 végéig országszerte csaknem ezer alkalommal kérték tűzoltók segítségét a szén-monoxid miatt. Dr. Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő elmondta, hogy egyre többen veszik komolyan a szén-monoxid-mérgezés veszélyét, egyre elterjedtebb a szén-monoxid-érzékelők használata, ami komoly előrelépés, hiszen a 2012-ben bekövetkezett szén-monoxidos káresetek adatai alapján akkor csak a lakások tizenhét százalékában volt érzékelő, míg 2020-ban ez az arány már megközelítette a nyolcvan százalékot. Fontos megemlíteni, emelte ki a tábornok, hogy azokban a lakásokban, ahol működött szén-monoxid-érzékelő, nem volt halálos kimenetelű mérgezés. Legutóbb Jász-Nagykun-Szolnok megyében menekült meg egy család, amelyik napokkal előbb szerelte fel otthonában a tűzmegelőzési bizottságtól kapott érzékelőt.

Az év első két hónapjában naponta mintegy negyvenezer tejes dobozon lesz olvasható az Országos Tűzmegelőzési Bizottság üzenete. A fotó és figyelmeztetés a szén-monoxid-érzékelőkről szól, ezen felül a dobozon található egy QR-kód is, amely a katasztrófavédelem honlapjára navigálja az érdeklődőt, ahol további információk találhatóak a szén-monoxid-mérgezés, illetve a tűzesetek megelőzéséről. A vásárlók egyebek mellett arról is tájékozódhatnak, hogy mely szén-monoxid-érzékelők felelnek meg a jogszabályi előírásoknak, minőségi elvárásoknak. A bizottság évek óta azért dolgozik, hogy csökkenjen például a szén-monoxid-mérgezéssel járó káresetek száma. Ehhez nagyban hozzájárul, ha minél több háztartásban jó minőségű, biztonságot erősítő eszközt szerelnek fel. A megfelelő érzékelők listája a katasztrófavédelem honlapján elérhető, azokról most már a tejes dobozokon keresztül is tájékozódhat a lakosság.

A rendezvényen elhangzott, hogy a közös megelőző kampány további három témával folytatódik. A partnerek tavasszal a szabadtéri tüzek, nyáron a lakástüzek megelőzésére, ősszel pedig a fűtési szezon veszélyeire fogják hasonló módon felhívni a figyelmet a boltok polcain elérhető tejesdobozok közvetítésével – tájékoztatott a katasztrófavédelem.