Négyszázmillió felett a brit kormány által rendelt vakcinadózisok száma

átoltottság, regisztráltak, fertőzöttek, moderna, koronavírus Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/Varga György

Meghaladta a 400 milliót azoknak a vakcinadózisoknak a száma, amelyeket a brit kormány a koronavírus elleni oltási kampányhoz megrendelt.

A brit egészségügyi minisztérium hétfőn közölte, hogy 40 millió adaggal megtoldotta a francia Valneva gyógyszeripari csoportnak adott oltóanyag-rendelését. A Valnevától London a most bejelentett pótlólagos mennyiséggel együtt eddig 100 millió adag oltást rendelt.
Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat közös fejlesztésű oltóanyagából ugyancsak 100 millió, a GlaxoSmithKline-Sanofi Pasteur és a Novavax vakcinákból egyaránt 60 millió, a Pfizer/BioNTech-vakcinából 40 millió, a Janssen oltóanyagából 30 millió, a Moderna által kifejlesztett oltásból 17 millió adag szerepel a brit kormány rendelési könyvében. Nagy-Britannia így hét gyártótól eddig 407 millió adag vakcinát rendelt. Ez azt jelenti, hogy a 68 milliós brit lakosságot – fejenként két dózissal számolva – háromszor lehet teljesen átoltani a koronavírus elleni oltásokból eddig megrendelt mennyiséggel. A valós szorzó ennél is nagyobb, mivel a jelenlegi tervekben a felnőtt lakosság beoltása szerepel.

hirdetés

A hivatalos célkitűzés az, hogy február 15-ig a legveszélyeztetettebb lakossági csoportok mindegyik tagja – 16 millió ember – megkaphassa a koronavírus elleni oltásnak legalább az első dózisát, őszre pedig a teljes felnőtt brit lakosság részesüljön a vakcinából. A hétvégén közzétett legutóbbi adatok alapján a nagy-britanniai oltási kampány december 8-i kezdete óta eddig csaknem kilencmillióan részesültek a vakcina első dózisában, és megközelíti a félmilliót azoknak a száma, akik a második adagot is megkapták. A legveszélyeztetettebb lakossági csoportba sorolt 80 évesnél idősebb korosztály tagjainak 80 százalékát már beoltották. A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) eddig a Pfizer és a BioNTech, az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca, valamint a Moderna vakcináinak nagy-britanniai forgalmazását engedélyezte. A brit oltási kampány jelenleg az első két oltóanyaggal folyik, az amerikai Moderna vállalat vakcinája várhatóan tavasszal érkezik.

A brit egészségügyi minisztérium hétfőn bejelentette azt is, hogy tömeges tesztelés kezdődik Anglia egyes délkeleti térségeiben, miután két olyan páciens szervezetében is kimutatták a koronavírus dél-afrikai variánsát, akik nem jártak Dél-Afrikában, és olyanokkal sem kerültek kapcsolatba, akik onnan utaztak Angliába. A dél-afrikai változatot már korábban is kimutatták Nagy-Britanniában, de eddig csak olyanok szűrési leletében, akik nemrégiben Dél-Afrikában voltak.

Boris Johnson brit miniszterelnök hétfői nyilatkozatában ugyanakkor hangsúlyozta: a szakértők véleménye alapján biztonsággal kijelenthető, hogy a forgalomban lévő oltások a koronavírus összes variánsával szemben magas fokú immunitást és védelmet nyújtanak, és ha szükségessé válik, a vakcinákat módosítani is lehet. Johnson hozzátette: jóllehet a koronavírussal valamilyen formában egy ideig még együtt kell élni, de meggyőződése, hogy a következő időszak korántsem lesz olyan rossz, mint az elmúlt tizenkét hónap.