Pest megyei kutyaszaporítón ütött rajta a Nébih

Nébih, Ivartalanítási Illusztráció: Pixabay

Még tavaly decemberben tartottak ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) állatvédelmi szakemberei Albertirsán. Az ellenőrök több mint száz, részben szűkös, fényszegény és takarítatlan helyen tartott kutyát találtak a helyszínen. Továbbá állatgyógyászati készítmények tiltott felhasználását tapasztalták. A Nébih az állatgyógyszerek engedély nélküli használata miatt marasztalta el az ebtartót, akivel szemben az állatvédelmi eljárás a helyi járási hivatal közreműködésével zajlik.

hirdetés

Több esetben fényszegény, valamint az elégtelen szellőztetés és a takarítás hiánya miatt néhol erősen ammóniaszagú körülmények között tartotta a kutyákat az az ebtartó, akiknél a Pest megyei Albertirsán tartottak ellenőrzést a Nébih szakemberei tavaly év végén. Az ebek – köztük nemrég ellett szukák és kölykeik – egészségügyi szempontból jó állapotban voltak. Azonban nem állt rendelkezésükre a jogszabályban előírt minimális férőhely, annál jóval kisebb területen zsúfolták őket össze.

hirdetés

Az elégtelen tartási körülmények mellett az ellenőrök állatgyógyászati készítmények tiltott felhasználását is megállapítottak, ami tovább súlyosbítja a jogsértést. A készítmények szaktudás és engedély nélküli alkalmazása ugyanis – amellett, hogy jogilag tilos – az állatok egészségét is veszélyezteti.

A tiltott állatgyógyszer-felhasználás miatt folytatott, nemrég lezárt eljárás során 120.000 Ft bírságot szabott ki a Nébih. A tartóval szemben az állatvédelmi eljárást a helyi járási hivatal szakemberei végzik, a Nébih szakmai támogatásával, mely még jelenleg is folyamatban van. Ennek során a szakemberek a külföldre értékesítő kutyaszaporítót többek között a feltárt hiányosságok pótlására kötelezték. Továbbá a nem megfelelő körülmények haladéktalan kijavítására. Az előírt határidőre elvégzett munkálatokat és a kutyalétszám jelentős mértékű csökkentését, valamint a férőhelyek növelését az állatvédelmi szakemberei utóellenőrzésen is vizsgálják majd.

A kutyaszaporítás, az illegális kereskedelem leleplezésére eddig nem álltak hatékony eszközök a hatóság rendelkezésére. E helyzeten változtathat, hogy április 1-jétől mindenkinek, aki kedvtelésből tartott állatokkal kereskedik, regisztráltatnia kell az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóságnál – írja a Nébih.

hirdetés