Kilencvenkilenc újonc tűzoltó lép szolgálatba

tűz, tűzeset, tűzoltó Illusztráció / Fotó: Körös Hírcentrum

Február 9-én lezárult az újonc tűzoltók öt hónapos képzése, így holnaptól kilencvenkilenc frissen végzett hivatásos tűzoltó lép szolgálatba és erősíti az ország tűzvédelmét.

Az újonc tűzoltók 13 megyében – Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Veszprém – és Budapesten kezdik meg a beavatkozó tűzoltói munkát.

A járvány miatt az újdonsült egyenruhások nem egy központi rendezvényen teszik le az ilyenkor szokásos tűzoltói esküt, hanem parancsnokaik előtt. A tűzoltók képzése a járvány ellenére is hagyományos módon zajlott, hiszen a gyakorlatorientált felkészítést nem lehet digitális távoktatás keretein belül elvégezni.

A most befejeződött öt hónapos képzés két elemből tevődik össze: a rendészeti alapozó ismereteket a rendészeti szakközépiskolákban sajátíthatták el a hallgatók. Az így megszerzett tudásra épülnek rá a speciális tűzoltószakmai ismeretek, amelyeket a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban szereztek meg.

2012 óta tizenhetedik alkalommal bocsát ki a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ újonc tűzoltókat, a most végzettekkel együtt több mint 2100 újonc szerezte meg az életmentéshez és tűzoltáshoz nélkülözhetetlen szakmai ismerteket.

Dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója kiemelkedő tanulmányi eredményéért és közösségi munkájáért elismerésben részesítette Zelenyánszki Jánost, Tóth Jánost és Vadász Richárd Andrást. A most végzett tűzoltók holnaptól tűzoltó őrmester rendfokozatot viselnek és az eskü után az ország különböző tűzoltó-parancsnokságain látnak el szolgálatot – számolt be az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.