802 alkalommal állapítottak meg jogsértést a rendőrök

ROADPOL, határon, határzár, ellenőrzés, szerb Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (ROADPOL) Truck & Bus európai szintű ellenőrzés keretében elsősorban a vezetési- és pihenőidőt, valamint a veszélyes áruk szállításával összefüggő szabályok megtartását vizsgálták. A rendőrök 2021. február 8. és február 14. között az ellenőrzött járművek esetében 802 alkalommal állapítottak meg jogsértést.

Azonnali közlekedési korlátozást 17 nehéz tehergépkocsi esetében kellett elrendelni. Ebben a jármű-kategóriában vezetési- és pihenőidővel kapcsolatos szabályszegések miatt 95 alkalommal kellett intézkedni. A jármű-, illetve rakománybiztonsággal kapcsolatban pedig 112 esetben, míg az okmányokkal kapcsolatos jogsértések miatt 66 alkalommal. A tehergépkocsi-vezetők ellenőrzése során három esetben merült fel alkoholfogyasztás gyanúja. 73 alkalommal a jármű vezetője, illetve utasa nem használta a biztonsági övet. Illetve 159 jármű vezetője túllépte a megengedett legnagyobb sebességet.

Az autóbuszok ellenőrzése során hét jármű vezetője nem tartotta be a megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó szabályt. A vezetési- és pihenőidővel kapcsolatos szabályszegések miatt 10 esetben, jármű-, illetve rakománybiztonsággal kapcsolatban két alkalommal, az okmányokkal kapcsolatos jogsértések miatt öt esetben kellett intézkedniük a rendőröknek – írja a Police.hu.