Románia nagyvárosaiban már az Egyesült Királyságból származó vírusvariáns válhatott meghatározóvá

korlátozások, maszkot, maszkviselési, fogyasztóvédelmi, szlovén, Ausztriában, fogyasztóvédelem, koronavírus Csehországban, maszk, Romániában járvány, fertőzöttek Illusztráció: Pixabay

Egy csütörtökön közzétett elemzés készítői valószínűsítik, hogy Románia nagyvárosaiban már az Egyesült Királyságból származó vírusvariáns vált meghatározóvá a koronavírus-járványban – közölte a Hotnews.ro portál.

Az elemzést a Medlife magánklinika-hálózat készítette a laboratóriumaiban elvégzett vizsgálatok alapján. A Medlife a közelmúltban kilencven, február 3. és 11. között esetlegesen vett mintát vizsgált meg, és a minták felében mutatta ki, hogy a fertőzést a B1.1.7-es változat okozta. A társaság közölte: az alaposabb elemzésnek alávetett mintákat tetszőlegesen választották ki. A Medlife elemzői úgy vélték, három-öt héten belül az egész országban a brit vírusváltozat lesz a leggyakoribb. Emlékeztettek rá, hogy a két héttel ezelőtt végzett vizsgálatok csak a minták negyedében mutatták ki a ragályosabb mutációt. A vírus Dél-Afrikában vagy Braziliában azonosított változatait egyelőre nem mutatták ki Romániában. A most azonosított esetek többségét Bukarestben jegyezték, de Temesváron, Kolozsváron és több más városban is azonosították már a vírusváltozatot.

A koronavírus elleni oltási kampányt koordináló bizottság honlapján közölt csütörtöki közlemény szerint jelentősen csökkent a koronavírusos megbetegedések száma az egészségügyi személyzet soraiban azóta, hogy elsőként ők kaphatták meg a védőoltást. December utolsó hete óta 87 százalékkal csökkent az e csoportba tartozó személyeknél jegyzett fertőződések száma.

hirdetés

A csütörtökön közölt hivatalos adatok az egy nap alatt jegyzett új esetek enyhe növekedését jelzik. Az elmúlt 24 órában ismét több mint háromezer esetet diagnosztizáltak, míg a korábbi két hét átlaga 2379 volt. A járvány éppen ugyanannyi (71) személy halálát okozta az elmúlt napon, mint amennyi az elmúlt két hét átlaga volt. Az országban 6913 koronavírusos beteget kezelnek a kórházakban, közülük 936-an szorulnak intenzív terápiás ellátásra. Mellettük 40 235 fertőzött személy várja lakhelyi, további 10 195 pedig intézményes elkülönítésben a gyógyulását.

MTI


Kövessen minket Facebookon!