Koronavírus: Rengeteg új fertőzött, 107 elhunyt az elmúlt napon

beoltottak, Koronavírus, fertőzöttek, mentő Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

A kormányzati portál szombaton azt írja, 2995 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 400 111 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 107 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 14 252 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 304 680 fő, az aktív fertőzöttek száma 81 179 fő. 4147 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 351-en vannak lélegeztetőgépen.

Eddig 427 309 fő kapott oltást, közülük 172 739 fő már a második oltását is megkapta. Jelenleg is zajlik a regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon (Pfizer- és Szputnyik vakcinával), a háziorvosok pedig a 60 év alatti krónikus betegek oltását végzik (AstraZeneca-vakcinával). Emellett több idősotthonba is visszatérnek az oltócsapatok és folytatódik az egészségügyi dolgozók második körös oltása is. Zöld utat kapott a hatóságoktól a kínai Sinopharm-vakcina is, így hamarosan azzal is kezdődhet az oltás. Elindult az újraindításról szóló online nemzeti konzultáció is.

hirdetés

Az elmúlt napokban Európa számos országához hasonlóan hazánkban is nőtt az új fertőzöttek, a kórházi betegek száma, ez arra figyelmeztet, hogy a harmadik hullám jelei mutatkoznak itt is. A brit vírusmutáns egész Európában gyorsan terjed, több embert fertőz és növeli a betegek számát. A védelmi intézkedések betartása továbbra is fontos. A kormány álláspontja, hogy csak fokozatosan és felelősen lehet feloldani a korlátozásokat, és ehhez az emberek véleményét is kikéri. Az erről szóló online nemzeti konzultáció elindult.