Johnson: az új cél az, hogy július végére minden brit felnőtt megkapja az oltást

oltakozási, influenza, olttatta be, fertőzöttek, 12 év, oltást, brit, regisztrált, háziorvosok Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/Rosta Tibor

A brit kormány új célkitűzése az, hogy július végére a teljes brit felnőtt lakosság megkapja a koronavírus elleni oltást – közölte vasárnap Boris Johnson brit miniszterelnök.

A december 8-án kezdődött nagy-britanniai oltási kampány első célja az volt, hogy február 15-re az oltási menetrend elsőbbségi listáján szereplő legveszélyeztetettebb lakossági csoportok mindegyik tagja – 15 millió ember – megkaphassa a koronavírus elleni oltásnak legalább az első dózisát. Ez a cél a határidő előtt egy nappal, múlt vasárnap teljesült.

hirdetés

A brit kormány következő célkitűzése az, hogy az elsőbbségi listán szereplő összes kockázati csoport mindegyik tagját április végéig beoltsák. Vagyis az 50 éven felüli teljes brit lakosságot. Az április utáni szakasz menetrendjében eredetileg szeptemberre tűzték ki a teljes felnőtt brit lakosság beoltásának határidejét. Ám Johnson vasárnap ismertetett nyilatkozata szerint a brit kormány ezt a céldátumot július végére előrehozta.

A brit miniszterelnök közölte: az első határidő teljesítése komoly vívmány. Ám a lendület ezután sem lanyhul. Sőt a szándék az, hogy az oltási program a következő hetekben még tovább gyorsuljon. Ennek jegyében a brit kormány most már azt tűzte ki célként, hogy július végére az ország teljes felnőtt lakossága részesüljön a koronavírus elleni oltásban. Mert így még hamarabb biztosítható a leginkább veszélyeztetettek védelme. További lépéseket lehet tenni a járvány megfékezését célzó korlátozások enyhítésére – közölte a Downing Street által ismertetett nyilatkozatában a brit kormányfő.

A brit egészségügyi minisztérium friss adatai szerint a 15 millió oltás céljának egy héttel ezelőtti teljesülése óta is jóval több mint kétmillió embert oltottak be. A szaktárca szombat esti beszámolója alapján eddig 17 247 442-en kapták meg a koronavírus elleni védőoltás első dózisát Nagy-Britanniában. A második adagot pedig 604 885 embernek adták be.

Boris Johnson hangsúlyozta ugyanakkor vasárnapi nyilatkozatában, hogy a jelenlegi járványügyi zárlatból kivezető úton óvatosan és fokozatos ütemben lehet csak elindulni. A brit miniszterelnök a tervek szerint hétfőn, a londoni alsóházban ismerteti a korlátozások enyhítésének várható menetrendjét – írja az MTI.