Meghosszabbították a mutációk terjedése miatt bevezetett határellenőrzéseket Németországban

korlátozások, maszkot, maszkviselési, fogyasztóvédelmi, szlovén, Ausztriában, fogyasztóvédelem, koronavírus Csehországban, maszk, Romániában járvány, fertőzöttek Illusztráció: Pixabay

Meghosszabbították Németország Csehországgal és az ausztriai Tirol tartománnyal közös határszakaszának fokozott ellenőrzését, amelyet az új koronavírus-mutációk terjedése miatt vezettek be – közölte kedden a német szövetségi belügyminisztérium.

A határforgalom állandó ellenőrzését egyelőre március 3-ig folytatják. A főszabály szerint csak német állampolgárok és Németországban élő külföldiek léphetnek be. Egy sor kivétel is érvényes, így nincs akadálya az áruszállításnak, és beengedik az úgynevezett rendszerszintű fontosságú ágazatokban – például az egészségügyben – dolgozó ingázókat is. A belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet működését felügyelő Európai Bizottság által erősen kifogásolt korlátozásokat február 14-én vezették be, hogy feltartóztassák az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) Csehországban és Tirolban uralkodóvá vált mutációinak átterjedését. A kormány a brüsszeli bírálatokra azzal reagál, hogy a lakosságot fenyegető súlyos veszélyt kell elhárítania, és intézkedései megfelelnek az uniós jognak.

hirdetés

Beutazási korlátozásokat vezettek be a Szlovákiából érkezőkre is. Csehországgal és Szlovákiával kapcsolatban a B.1.1.7 jelzésű, úgynevezett brit vírusvariáns terjedése, Tirollal kapcsolatban a B.1.351 jelzésű, először Dél-Afrikában azonosított vírusváltozat által okozott fertőződések okoznak aggodalmat. A SARS-CoV-2 új változatainak terjedése miatt január végén rendeltek el először beutazási korlátozást. Akkor az Egyesült Királyságból, az európai uniós társország Portugáliából és Írországból, a Brazíliából, valamint a Dél-Afrika, Lesotho és az Estwani Királyság – korábbi nevén Szváziföld – alkotta térségből érkező személyforgalmat korlátozták. Időközben Németországban is teret nyertek az új mutációk, főleg a B.1.1.7, amely a legutóbbi, február közepén elvégzett elemzések szerint az új fertőződések több mint 20 százalékáért felelős.

Az új vírusváltozatok terjedésével együtt fokozatosan megállt a járványügyi mutatók javulása. Az utóbbi napokban több mutató romlott. Keddi sajtójelentések szerint Angela Merkel kancellár pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának ülésén egy újabb, harmadik fertőzéshullám kezdeteként értékelte a fejleményeket. Hangsúlyozta: meg kell akadályozni, hogy a Tirolban szétterjedt dél-afrikai vírusváltozat is előretörjön Németországban.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) keddi adatai szerint az utóbbi 24 órában 3883 új fertőződést regisztráltak. Ez növekedés az egy héttel korábbi 3856-hoz képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 394 811 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben egy nap alatt 415 halálesetet regisztráltak, a járvány áldozatainak száma így 68 318-ra emelkedett.

MTI