Biztonságot és szeretetet kapnak a gyerekek a nevelőszülőktől

nevelőszülő Fotó: Körös Hírcentrum

Egy nevelőszülő munkája az egész társadalom számára hasznos tevékenység. Azok, akik ezt a hivatást választják, a családokból kiemelt gyerekeknek igyekeznek stabil, biztonságos családi hátteret teremteni. A részletekről Kisné Fekete Marianna Békés megyei nevelőszülői hálózat-vezetővel és Nagy Ida nevelőszülővel beszélgettünk a Körös Hírcentrum stúdiójában.

2020. július elsejétől a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Békés megyében is ellát gyermekvédelmi szakellátási feladatokat. – A fenntartóváltást a gyerekek és a nevelőszülők szinte észre sem vették, az ő életükben nem történt változás, a nevelőszülői tanácsadóik is ugyanazok maradtak. Ugyanakkor előrelépést jelent, hogy szolgáltatónk a hazai gyermekvédelemben egyedülálló felkészültséggel rendelkezik a tehetséggondozásra, a sportolásra, a gyógypedagógiai fejlesztésekre vonatkozóan, amit ingyenesen biztosítunk a gyermekeink számára – árulta el Kisné Fekete Marianna.

hirdetés

Azoknak a gyerekeknek, akiket ideiglenesen vagy tartósan ki kellett emelni a családjukból, ugyanolyan szeretetteljes és stabil háttérre van szükségük, mint a saját családjukban élőknek. A nevelőszülők, ahogyan Nagy Ida is, ezt igyekeznek napról napra megteremteni. Ida elmesélte, nevelőszülőként ugyanolyan feladatokat lát el, mint egy vér szerinti szülő. Ugyanúgy óvodába, iskolába viszik a gyerekeket, délután tanulnak, játszanak velük. Viszont általában több gyermekről gondoskodnak, mint egy átlagos család.

Kisné Fekete Marianna azt is elmondta, hogy 2014-től a nevelőszülői jogviszony foglalkoztatási jogviszonnyá alakult át. – A nevelőszülők díjazása régóta hiányzott a rendszerből, pedig napi 24 órában öt-hat nevelt gyermekről gondoskodni a társadalom számára is hasznos tevékenység – emelte ki a szakmai vezető. A jogviszony lehetővé teszi a társadalombiztosítási ellátást, illetve figyelembe veszik a nyugdíjszámításnál is. A nevelőszülő más munkát is vállalhat, emellett a nevelt gyermekek után nevelési díjat és ellátmányt kap a fiatalok igényeinek fedezésére.

Nevelőszülőket folyamatosan keres a szolgáltató. A tavaly indított Békés megyei kampánynak köszönhetően idén elindult egy csoportnyi érdeklődő képzése, és azóta érkeztek új jelentkezők is. Nevelőszülő ma az lehet, akiben megvan a segítő szándék bármilyen korú, hátterű gyermek iránt. Ha ez adott, el kell küldeni egy önéletrajzot és egy motivációs levelet a szervezet megyei területi igazgatóságára. Ezután következik egy kötetlen beszélgetés a jelentkezővel, környezettanulmány készül, pszichológiai és egészségügyi alkalmassági vizsgálaton kell részt venni a jelentkezőnek. Ha minden rendben, akkor elkezdődik a 60 órás képzés, azt követően nyilvántartásba kerül a nevelőszülő, és ettől kezdve helyezhetnek ki hozzá gyermeket.

Nagy Ida és családja annak idején azért vállalta ezt a feladatot, mert nagyobb családban szerettek volna élni. 2004 óta összesen 16 gyermek fordult már meg náluk. Jelenleg hat fiatalról gondoskodnak, közülük kettő gimnazista és négy óvodás korú. Még mindig nagy az izgalom, ha bővül a család. Nagy Ida elmondta: ők is ugyanúgy izgulnak, ahogyan az a gyermek is, aki hozzájuk kerül, mert szeretnének jó benyomást kelteni, és az is fontos, hogy az érkező is a lehető legjobban érezze magát.

Ida munkáját néhány évvel ezelőtt egy országos kitüntetéssel is elismerték. A Szent Kristóf a Gyermekekért díjat kapta meg, először fel sem tudta fogni, mekkora elismerésben részesült, hiszen, ahogy fogalmazott, csak a munkáját végzi nap mint nap.

A Békés megyei nevelőszülői hálózatban már több mint 500 gyermekről és fiatalról gondoskodik közel 120 nevelőszülő. A családok közösen különböző programokon vesznek részt, például családi napokon, nyári táborokban, sportrendezvényeken és saját maguk is szerveznek rendszeresen kirándulásokat.

A teljes interjút itt meghallgathatják: