Jogtalanul: Négymillió forinttal több bérhez juttatta kolléganőjét

bíró, ítélet, tárgyalás Illusztráció: Pixabay

Üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett nagyobb kárt okozó információs rendszer felhasználásának bűntette miatt emelt vádat és vádiratában felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt a Gyulai Járási Ügyészség egy 56 éves büntetlen előéletű orosházi nővel szemben, akinek közreműködésével kolléganője közel 4 M Ft-tal több bért vitt haza, mint amire jogosult lett volna.

hirdetés

A terhelt a vádbeli időszakban egy orosházi konyha vezető beosztású munkavállalója volt, munkaköréből kifolyólag felhasználási jogosultsága volt az elektronikus bérszámfejtő rendszerhez, amelyben rögzíteni kell a bérszámítás alapjául szolgáló tényezőket, így különösen a túlórára, a helyettesítésekre, és az ún. mozgó bér megállapítására vonatkozó adatokat.

A nő 2015-2016 években a bérszámfejtő programban valótlan túlóra, illetve helyettesítési adatokat tüntetett fel annak érdekében, hogy egyik közvetlen kolléganőjét jogtalan vagyoni előnyhöz juttassa; a munkatárs a két év alatt 3,9 M Ft-tal több bért vitt haza, mint ami jogszerűen járt volna neki; az intézményt pedig a munkabér után fizetendő adókkal és járulékokkal együtt közel 5 M Ft kár érte. Az előnyhöz jutó nő a jogszerűtlenül felvett bér összegét a kár megtérítése érdekében ügyvédi letétbe helyezte, így vele szemben az eljárást a járási ügyészség a közvetítői eljárás lefolytatása végett felfüggesztette.

hirdetés