Romániában ismét gyorsul a fertőzések üteme, sok fiatal kerül kórházba

Romániába, Németországban, Ausztriában, szlovéniában, koronavírus, ausztria, Románia Fotó: MTI/Veres Nándor (archív)

Romániában ismét gyorsul a koronavírus-fertőzések üteme: szerdán két hónap óta először haladta meg a négyezret az egy nap alatt beazonosított fertőzöttek száma, a kórházi kezelésre szorulók között pedig sokkal több a fiatal, mint egy évvel ezelőtt.

A stratégiai kommunikációs törzs szerdai jelentése szerint az utóbbi 24 órában 4278 új koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak, ami 43 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. Két hete ismét emelkedik – több mint 27 százalékkal nőtt – a kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma, az intenzív terápián ápolt súlyos eseteké pedig néhány napja ismét ezer fölé emelkedett. Egyre több megye kerül a “vörös zónába”: immár Brassó, Kolozs, Máramaros, Ilfov és Temes megyében is meghaladta a lakosság három ezrelékét az utóbbi két hétben igazolt fertőzések száma.

A legsúlyosabb helyzet Temes megyében alakult ki, ahol megteltek a Covid-kórházak és nincs már szabad ágy az intenzív terápián. Dominic Fritz, Temesvár polgármestere szerdai sajtóértekezletén úgy vélekedett, hogy a város aligha kerülheti el a vesztegzárat, de ennek szerinte csak akkor volna értelme, ha a vele összenőtt környező településekkel együtt kerül karanténba. Temesváron szerdán elérte a 7,25 ezreléket az utóbbi két hetes lakosságarányos fertőzési ráta.

A bánsági város elöljárója is felhívta a figyelmet arra a – bukaresti kórházigazgatók által is jelzett – jelenségre, hogy a világjárvány első hónapjaihoz viszonyítva most sokkal fiatalabb korosztályok kerülnek súlyos állapotban kórházba. Emilian Imbri, a bukaresti Victor Babes járványkórház igazgatója szerint ez nem a fiatalokat jobban fertőző vírusvariáns megjelenésének tulajdonítható, hanem annak, hogy a fiatalabb korosztály vesztette el jobban a türelmét, kevésbé tartja be a korlátozásokat és ezáltal fokozottabb mértékben kiteszi magát a fertőzésnek.

Beatrice Mahler, a bukaresti Marius Nasta tüdőkórház vezetője is jelezte: sokkal fiatalabb betegeket utalnak be, mint tavaly, a fertőzöttek pedig rendszeresen arról számolnak be, hogy az egész családjuk elkapta a betegséget. A szakember ezt a közösségi szinten terjedő brit koronavírus-mutációnak tulajdonította, és úgy vélekedett: Romániát is elérte a járvány harmadik hulláma.

MTI