Győr-Moson-Sopron megyét is elérte az ASP miatti korlátozás

asp, afrikai Kiemelt képünk illusztráció! Fotó: Pixabay

Az elmúlt hetekben újabb területen, ezúttal Dunaalmás külterületén elhullottan talált hat vaddisznó mintájában mutatta ki az ASP vírus jelenlétét a Nébih laboratóriuma.

Az ASP Szakértői Akciócsoport a friss eredmények alapján a kockázati besorolás módosításáról döntött. Komárom-Esztergom megyében négy vadgazdálkodási egység teljes területét nyilvánították fertőzött területté, további kilenc terület pedig magas kockázatúvá vált Győr-Moson-Sopron megyében. Az intézkedések elsősorban a vadgazdálkodókat érintik, azonban a járványügyi helyzet változása a házisertés tartóktól is fokozott odafigyelést igényel.

hirdetés

Az elmúlt hetekben hat, Dunaalmás külterületén elhullottan talált vaddisznó mintájában is igazolta az ASP vírus jelenlétét a Nébih állategészségügyi diagnosztikai laboratóriuma. A térség járványügyi helyzetében bekövetkezett változásokat az ASP Szakértői Akciócsoport február 24-i ülésén értékelte. Az új esetek, valamint a legfrissebb kockázatelemzés eredménye alapján a szakértő grémium Komárom-Esztergom megye négy, eddig magas kockázatú területbe tartozó vadgazdálkodási egységének teljes területét fertőzötté nyilvánította.

Valamint a magas kockázatú terület kilenc – korábban közepes besorolású – Győr-Moson-Sopron megyei vadgazdálkodási egység területével nőtt. Az intézkedések elsősorban a vadgazdálkodókat érintik. Azonban a járványügyi helyzet változása a házisertés-tartóktól is fokozott odafigyelést igényel. A Nébih honlapján megtalálható Jó Sertéstartási Gyakorlat utasításainak betartása a fertőzött területen kötelező. A magas kockázatú területen hangsúlyozottan ajánlott a sertéstartók számára – tájékoztatott a hivatal.