További szigorításokról döntött a kormány

maszkhasználat, önkormányzatok, Magyarország, beoltani, gulyás, háziorvosok Fotó: MTI/Máthé Zoltán

További szigorításokról döntött a kormány – ezt a Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

hirdetés

Gulyás Gergely elmondta, a döntéseket az egyre súlyosbodó járványhelyzet indokolja. „Csak a kontaktusszámok, a találkozások radikális csökkentése vezethet eredményre. Szakértők, virológusok, az operatív törzzsel összhangban azt javasolják, hogy a kormány szigorú korlátozásokat vezessen be. A kormány néhány döntést már meghozott, ha most nem zárnánk, akkor nem csak a megbetegedések és a halálozások száma nőne meg radikálisan, de az újranyitás is későbbre tolódna. Nem csak azért kell most zárnunk, hogy megvédjük az emberek életét és egészségét, hanem hogy mielőbb visszatérhessünk a normális élethez” – fogalmazott a miniszter.

hirdetés

A kormány a következő döntéseket hozta:

– Az óvodákat és az általános iskolákat április 7-ig bezárják. A digitális oktatás részleteit kidolgozzák.
– Az üzleteket március 8-tól március 22-ig két hétre bezárják. Ez alól kivétel az élelmiszerbolt, a patika, a drogéria és a benzinkút.
– Ugyanebben az intervallumban (március 8-tól március 22-ig) minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyi szolgáltatások.
– Az edzőtermeket két hétre be kell zárni, az igazolt sportolók meccsei és edzései kizárólag zárt kapuk mögött tarthatók meg. A parkok, arborétumok nyitva lehetnek, a szabadtéri sporttevékenység lehetséges, másfél méteres távolságtartással.
– Minden munkaadót arra kérnek, ahol otthoni munkavégzésre van mód, biztosítsák ennek a lehetőségét. Különös tekintettel a gyermekes családok esetén, de általánosságban is.
– A maszkhasználat szabadtéren mindenhol kötelező.
– Szigorítják a határátlépést a személyforgalom tekintetében. A tranzitforgalom, teherforgalom korlátozására nem fog sor kerülni.
– A már létező szállodákra és vendéglátóiparra vonatkozó bértámogatást- és adókedvezményeket kiterjesztik mindazokra a szektorokra, amelyeknek most be kell zárnia.

Pénteken 6 órától Operatív törzs ülés lesz, majd Orbán Viktor ad rádióinterjút. Így azok a részletek, amelyek most még nem ismertek, legkésőbb holnap reggel megismerhetőek lesznek – mondta el Gulyás Gergely.

hirdetés