Schanda Tamás: Egyre népszerűbb a szakképzés

szakképzésben, innovációs, egészségügyi, PCR, kitüntetéseket, schanda, helyközi, egészségügyi, diplomáját Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Jelentősen emelkedett a szakképzést választó fiatalok száma, ami azt is mutatja, hogy a magyar családok vonzónak találják az oktatás e területén az elmúlt években megvalósított változtatásokat – fejtette ki Schanda Tamás.

hirdetés

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) miniszterhelyettese emlékeztetett: versenyképessé tették, a gazdasági igényekhez igazították a képzéseket. Mintegy 30 százalékkal megemelték az oktatók fizetését, és a diákok is bért vagy ösztöndíjat kapnak a megújult rendszerben. „Egyre népszerűbb a szakképzés a magyar fiatalok körében.

Az előzetes adatok alapján a tárca által fenntartott technikumokba – amelyekben a szakmai tudás elsajátítása mellett érettségit is szereznek a diákok –, 16 százalékkal, a három év alatt biztos szakmai tudást és tapasztalatot nyújtó – szintén ITM fenntartású – szakképző iskolákba pedig 11 százalékkal többen jelentkeztek idén, mint tavaly” – jelentette be Schanda Tamás.

A miniszterhelyettes hozzátette: a szakképzés növekvő elismertsége a kormány törekvéseit igazolja. „A technikumok és szakképző iskolák ma már versenyképes tudást és valódi szakmai tapasztalatot adnak. A saját területükön kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakembereket is arra ösztönözzük, hogy vegyenek részt a felnövekvő nemzedék képzésében. Ezért is emeltük meg a szakképzésben oktatók – mintegy 32 ezer ember – fizetését átlagosan mintegy 30 százalékkal. Emellett pedig a diákoknak is bért vagy ösztöndíjat biztosítunk” – fejtette ki Schanda Tamás.

A miniszterhelyettes elmondta: a technikumok esetében szinte minden ágazatnál növekedett a jelentkezők száma. A legnépszerűbb az informatika és távközlés, a gazdálkodás és menedzsment, illetve a turizmus, vendéglátás ágazatok voltak. A szakképző iskolákban a cukrász, a kereskedelmi értékesítő és a szakács szakmák voltak a legnépszerűbbek, a legnagyobb növekedést a villanyszerelő szakma esetében tapasztalták.

A teljes szakképzési rendszerre vonatkozó, végleges jelentkezési adatok várhatóan áprilisban állnak majd rendelkezésre. A szakképzés a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően sokféle életpályát alapozhat meg: a technikumok egyenes utat kínálhatnak a felsőoktatásba, aki mielőbb elhelyezkedne, hamar keresett szakmát szerezhet. A vállalkozásokat a képzésbe egyre inkább bevonó rendszer megbízható elhelyezkedési lehetőségekhez és tisztességes bérekhez segíti a tanulókat – tájékoztatott a minisztérium.

hirdetés