Közúti balesethez, tüzekhez és szén-monoxidos esetekhez vonultak a tűzoltók a hosszú hétvégén

Katasztrófavédelmi Fotó: Szeghalom HTP

Az elmúlt hétvégén hét műszaki mentéssel és öt tűzesettel kapcsolatban érkezett segélykérés a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási ügyeletére.

hirdetés

Szén-monoxid érzékelő jelzett tegnap reggel Gyulán, az Újsor utcában. Az esethez riasztott helyi hivatásos tűzoltók mérései igazolták a mérgező gáz jelenlétét a levegőben. A mentőszolgálat a lakókat megvizsgálta, mérgezésre utaló jeleket nem tapasztaltak. A gázszivárgást okozó készüléket a gázszolgáltató kiszakaszolta, a műszaki karbantartásig használatát megtiltotta. Lakosságvédelmi intézkedés keretében a családi házban lakó három gyermeket és két felnőttet ideiglenesen rokonok fogadták be.

Az esti órákban ugyancsak szén-monoxidos esethez vonultak a helyi önkéntes és a gyulai hivatásos tűzoltókat, most Kötegyánba, a Keskeny utcába jelzett be a szén-monoxid érzékelő. A kiérkező egységek ellenőrző mérései alátámasztották az érzékelő jelzését, a levegőben nagy mennyiségű mérgező gáz halmozódott fel. A családi házban lakó két felnőtt és egy gyermek, rosszullétre nem panaszkodott, mérgezésre utaló tünetek nem jelentkeztek. A gázszolgáltató szakembere a meghibásodott átfolyós vízmelegítőt a műszaki felülvizsgálatáig a rendszerből kizárta. Lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor, a vízmelegítés alternatív módon megoldott, a fűtés fali konvektorokkal továbbra is biztosított.

Személygépkocsi fának ütközött szombat délután Bélmegyer és Vésztő között a 4234-es úton. A baleset következtében a gépkocsivezető autójába szorult. Az esethez riasztott szeghalmi hivatásos tűzoltók a jármű áramtalanításával párhuzamosan feszítő-vágó berendezés segítségével a sérültet kiemelték a roncsból, majd a mentőszolgálatnak átadták. A járművezetőt a mentőszolgálat súlyos sérülésekkel kórházba szállította. A műszaki mentés idejére az érintett útszakaszon teljes útzár volt érvényben.

Száraz fű és avar égett szombat délután Békéscsabán a Dobozi út mellett. Az esethez riasztott helyi hivatásos tűzoltók vízsugár és kéziszerszámok segítségével a tüzet eloltották. Az esettel kapcsolatban anyagi kár nem keletkezett, személyi sérülés nem történt.

Nagy mennyiségű Növényi hulladékot égettek szombat este Pitvaroson, a Mezőhegyesi úton. A tíz négyzetméteren égő tűz a közeli házakat veszélyeztette. Az esethez riasztott tótkomlósi önkormányzati és a mezőkovácsházi hivatásos tűzoltók a tüzet eloltották, majd jegyzőkönyvet vettek fel az esetről.

Vízben fekvő személy csatornából való kiemeléséhez nyújtottak segítséget a helyi hivatásos tűzoltók vasárnap reggel Gyulán, a Budapest körúton. Az egység vízelvezető csatornából a testet kiemelte és átadta a mentőszolgálat munkatársainak. A mentőszolgálat elmondása alapján a személy elhalálozott.

Nádas gyulladt ki vasárnap délután Csökmőn a Széchenyi utcában. A nádas hozzávetőleg fél hektáron égett veszélyeztette ezzel a közeli házakat. Az esethez riasztott szeghalmi hivatásos tűzoltók két vízsugár és kéziszerszámok segítségével a tüzet eloltották, majd a területet átvizsgálták. Az esetben senki sem sérült meg – írja a megyei katasztrófavédelem.

hirdetés