5514 esetben intézkedtek biztonsági öv használatának elmulasztása miatt a rendőrök

határ, határátkelő, ellenőrzés Illusztráció / Fotó: MTI/Vajda János

A ROADPOL (Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata) éves ellenőrzési terve alapján, a Seatbelt európai szintű ellenőrzés során 2021. március 8-a és március 14-e között a magyar rendőrök is fokozott figyelmet fordítottak a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszerek és a bukósisak előírásszerű használatának ellenőrzésére.

hirdetés

Országos szinten a rendőrök az ellenőrzések során 5514 alkalommal tapasztalták a biztonsági öv használatának elmulasztását, túlnyomórészt – 4531 esetben – a járművezető nem kapcsolta be a biztonsági övét. A gyermekbiztonsági rendszert 112 esetben nem használták, míg 14-en bukósisak nélkül motoroztak.

hirdetés

Békés megyében a rendőrök 134 járművezetőnél és 18 utasnál tapasztalták, hogy nem kapcsolták be a biztonsági övet. Emellett négy alkalommal gyermekbiztonsági rendszer, egy esetben pedig bukósisak használatának elmulasztása miatt intézkedtek.

A passzív biztonsági eszközök csökkenthetik a sérülések súlyosságát, a halálos sérülések esélyét. Ezért rendkívül fontos, hogy a járművezetők és utasaik is használják a biztonsági övet, a motorosok viseljenek bukósisakot, a gyermekek pedig a számukra megfelelő gyermekülésben, magasítón utazzanak – írja a Police.hu.

 

Ez is érdekelheti:

hirdetés