A nagy-britanniai járványhelyzet további jelentős javulását mutatják az új számok

korlátozások, maszkot, maszkviselési, fogyasztóvédelmi, szlovén, Ausztriában, fogyasztóvédelem, koronavírus Csehországban, maszk, Romániában járvány, fertőzöttek Illusztráció: Pixabay

A nagy-britanniai koronavírus-járvány terjedésének további jelentős lassulását mutatják a pénteken közzétett új mérőszámok.

hirdetés

A brit statisztikai hivatal (ONS) közölte, hogy széleskörű lakossági próbaszűrésekre alapuló becslése szerint Angliában – az Egyesült Királyság messze legnépesebb országában – jelenleg 160 200 lehet a koronavírus-fertőzöttek száma. Ez azt jelenti, hogy Angliában minden 340 emberre jut egy fertőzött, vagyis a lakosság hozzávetőleg 0,29 százalékának szervezetében van jelen a koronavírus.

hirdetés

Az ONS számítási módszertana egy hónappal ezelőtt még 481 300 angliai fertőzöttet valószínűsített. Az akkori vizsgálat alapján abban az időszakban az angol lakosság 0,88 százaléka volt koronavírus-fertőzött, vagyis jelenleg nem egészen az egyharmada az egy hónappal ezelőttinek a lakosságarányos aktív fertőzöttségi ráta Angliában

A brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testületének (SAGE) legfrissebb, ugyancsak pénteken ismertetett számításai szerint az R reprodukciós ráta az Egyesült Királyság egészének átlagban 0,6 és 0,9 között van. A felső becslési szint minimálisan emelkedett, mert a múlt héten még 0,8 volt, de a becslési sáv mindkét szélsőértéke továbbra is a kritikus 1-es szint alatt jár. Az új becslés azt mutatja, hogy tíz fertőzött átlagosan 6-9 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést, vagyis a járvány terjedési üteme e mérőszám szerint is lassul.

A testület számítási módszertana szerint a 0,6-0,9 közötti R ráta azt jelenti, hogy az újonnan bekövetkező koronavírus-fertőzések száma minden egyes nap 3 és 6 százalék közötti ütemben csökken országos átlagban az előző 24 órához képest.

A SAGE pénteki kimutatása szerint a 9 milliós Londonban, a nagy-britanniai koronavírus-járvány korábbi gócpontjában jelenleg az országos átlaggal megegyező, 0,6-0,9 az R mérőszám; ez – több más országrésszel holtversenyben – a legalacsonyabb regionális nagy-britanniai reprodukciós becslési sáv. A tudományos testület számításai alapján a brit fővárosban minden nap 3-7 százalékkal csökken az előző 24 órához mérve az új koronavírus-fertőzések száma. A vizsgált angliai térségek közül sehol nincs 1 feletti – vagyis a koronavírus-járvány terjedésének gyorsulását jelző – reprodukciós becslési szint, a legtöbb angliai országrészben 0,7-0,9 között járnak a becslési értékek.

A brit kormány a járványhelyzet folyamatos javulásának hatására már a múlt hónap végén egy szinttel alacsonyabbra csökkentette az addigi legmagasabb, ötös fokozatról a koronavírus-járvány intenzitását jelző készültséget. A brit egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint a nagy-britanniai oltási kampány december 8-i kezdete óta több mint 25 millióan kapták meg a koronavírus elleni vakcina első dózisát. A brit kormány célkitűzése az, hogy július végére a teljes brit felnőtt lakosság – hozzávetőleg 53 millió ember – részesüljön a koronavírus elleni oltásnak legalább az első adagjából.

MTI

hirdetés