Fütyülő récék időznek a Nagy-Zsombékban

fütyülő Illusztráció: Wikimedia Commons

Napok óta több száz, észak felé tartó, vonuló fütyülő réce időzik a Körös-Maros Nemzeti Park Montág-puszta részterületén, a Nagy-Zsombékon.

hirdetés

Jellegzetes hangjukat már messziről meghallhatjuk. A Nagy-Zsombék a térség legnagyobb szikes mocsara, amely most teljesen víz alatt van. Kitűnő pihenőhely ez a fütyülő récék számára, a környező gyepek pedig ideális táplálkozóhelyül szolgálnak. A fütyülő récék Észak-Európában költenek, de a tavaszi és őszi átvonuláskor nagy számban pihennek és táplálkoznak a magyarországi vizes élőhelyeken.

hirdetés

A Nagy-Zsombékon már február végén megjelentek kisebb csapataik. Vonuló fajról lévén szó, számuk azóta folyamatosan változik. Nem vegyülnek más récefajokkal, de közelükben kanalas és tőkés récék is tartózkodnak. Az éjszakákat a vízen töltik.

A hímek jellegzetessége a homlokukat díszítő, aranybarna színű folt. Csőrük kék, de a vége fekete. Testük fehéres, szürkés, halványkékes árnyalatú. A tojók testmérete kisebb, színük vadas barna – írja a Körös-Maros Nemzeti Park.

hirdetés