Orbán: Maradnak a korlátozó intézkedések

oltás Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A ma hatályban lévő korlátozó intézkedések változatlan formában, hétfőtől számítva még legalább egy hétig biztosan fennmaradnak – jelentette be Orbán Viktor a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában.

hirdetés

A miniszterelnök felhívta a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány harmadik hullámában vagyunk, és a drámai adatok ismeretében a szakemberek egyelőre nem látnak lehetőséget az enyhítésre.

hirdetés

A miniszterelnök elárulta, péntek reggelre elhunyt 213 beteg, több mint 9000 beteget ápolnak kórházban és 1174-en vannak lélegeztetőgépen. „Van szabad ágyunk még bőségesen. A kérdés mindig az, hogy van e elegendő orvos és ápoló, aki ezeket működteti. A kórház igazgatóink tapasztaltak és minden kórház biztos irányítás alatt van” – fogalmazott. Hozzátette, hogy a rezidensek java részét beoltották, a végzős medikus hallgatok most kerülnek sorra az oltásban.

Az iskolák továbbra is zárva maradnak, ugyanakkor a kormányfő jó esélyt lát arra, hogy újra kinyissanak. Ennek időpontját még nem tudta megmondani. Kéri a családokat, hogy támogassák a járvány elleni küzdelmet. „További megszorító intézkedéseket már nagyon nehezen viselne el Magyarország. A családok is bajban vannak, ahol otthon kellett maradni a gyerekeknek. A fiatalok is nehéz helyzetben vannak. Nekik azt tudom mondani, legyenek türelmesek, támogassák a védekezést és jó esély van arra, hogy szabad nyaruk lesz.”

Orbán Viktor elmondta, a szolgáltatószektorban dolgozók vannak a legnehezebb helyzetben. A szépségipar, a fodrászok, a boltosok, akiknek be kellett zárni. A miniszterelnök szerint a gazdaság újraindítása után „erős és bőséges” év lesz a következő gazdasági év, csak addig ki kell bírni.

„Az oltások számának növekedése jelenti a legfontosabb védekezési eszközt. Minden héten négyszer-ötször annyi embert oltunk be, mint ahányan megbetegednek. Minél több embert oltunk be, annál inkább csökkenni fog az új betegek száma. Ehhez gyorsan kell oltani.”

A miniszterelnök kiemelte: az első újraindítási lépást akkor tudjuk megtenni, amikor minden hatvanöt év fölötti ember – aki regisztrálta magát – be lett oltva. Ez körülbelül két és fél millió embert jelent (a beoltottak száma a mai napon fogja meghaladni a másfél milliót).

„Lelkileg most megviselt állapotban van az ország. Amikor újraindításról beszélünk, kell majd egy újraindítás a gazdaságban, de újra kell indítani az országot lelkileg is. Helyre kell állítani a derűt, a kiegyensúlyozottságot, az optimizmust- úgy, hogy közben veszteségeink vannak. Meghaltak rokonaink, barátaink, de meg kell próbálni lelkileg a derű irányába visszahozni az országot. Újra kell egyesíteni Magyarországot” – mondta a kormányfő.

Tegnap Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyancsak elmondta, nincs még itt az ideje a lazításnak. Mint fogalmazott: az egyetlen védekezési mód, ha az oltás folytatódik.

hirdetés