Így módosulhatnak a járványügyi intézkedések húsvét után

A kereskedelmi és iparkamara, illetve a gazdasági élet szereplői által javasolt, boltokra vonatkozó változtatások bevezetésére akkor van lehetőség, ha a beadott oltásszám tekintetében Magyarország átlépi a 2,5 milliós határt – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken, rendkívüli online tájékoztatóján.

hirdetés

A miniszter arra kért mindenkit a pénteki, operatív törzs ülését követő rendkívüli sajtótájékoztatóján, hogy a korlátozásokat húsvétkor is tartsák be, így tehát nem lesznek külön szabályok az ünnepi időszakra. „Egy utolsó nagy közös erőfeszítésre van szükség ahhoz, hogy túl legyünk a járvány harmadik hullámának csúcspontján, ezért mindenkit arra kérünk, hogy az érvényben lévő szabályokat tartsa be, tartsa be ezeket a húsvéti ünnepek időszakában is” – mondta Gulyás Gergely.

hirdetés

Mint mondta, változtatásra akkor van lehetőség, ha átlépték a 2,5 milliós határt az oltásnál. Ez szerinte húsvéthétfő után néhány nappal bekövetkezhet.

Ezt követően az alábbi járványügyi intézkedések léphetnek életbe:

– a kijárási tilalom este tíz órára módosul, este 10-től hajnali ötig tart,
– az üzletek hajnali öttől fél tízig lehetnek majd nyitva,
– valamennyi bolt kinyithat, de az üzletekben és boltokban biztosítani kell, hogy tíz négyzetméterenként csak egy vásárló tartózkodhat,
– a szolgáltatásoknál a március 8-i szigorítások előtti szabályokra térnek vissza,
– az iskolák a jelenlegi tervek szerint április 19-én nyithatnak meg, ekkora szeretnék az óvodákat, általános iskolákat, gimnáziumokat is visszaállítani a hagyományos rendbe,
– április elsejétől megkezdődik a pedagógusok oltása, remélik, hogy ez egy hét alatt le is megy.

 

hirdetés