Novák Katalin: elindult a várandósok önkéntes beoltása

várandósok, szülés, meddőség, novák Fotó: Pixabay

A szakmai állásfoglalás megszületett a várandósok oltásának lehetőségéről. Így soron kívül lehetővé teszik a kismamák biztonságos vakcinával történő beoltását – írta Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter vasárnap a közösségi oldalán.

Közölte: arra kérik a várandósokat, hogy regisztráljanak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. Majd vegyék fel a kapcsolatot a háziorvossal, aki megszervezi az oltásukat a kórházi oltóponton. A miniszter ismertette: minden megyében és a fővárosban is lesz kijelölt kórházi oltópont, ahol a regisztrációt követően a várandós előzetesen maga is kérhet majd időpontot az oltásra. Ezek listáját és elérhetőségét jövő hét közepén teszik közzé a koronavirus.gov.hu honlapon.

hirdetés

Novák Katalin arra kérte a várandósokat, hogy az oltáshoz ne felejtsék otthon a várandósgondozási kiskönyvüket sem. Az oltáshoz Pfizer- és Moderna-vakcinákat lehet használni a szakmai iránymutatás szerint. Az iránymutatás az első oltást a várandósság 12. hete után, a második oltást a szülés után javasolja beadni – írta bejegyzésében a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Forrás: koronavirus.gov.hu