Járműveik karbantartásával kezdjék az új szezont a motorosok!

téli, biztonsági, Zahoránné Fotó: Körös Hírcentrum

A tavaszi időben megszaporodnak az utakon a két keréken közlekedők. Éppen ezért Zahoránné Márton Brigitta rendőr főtörzsőrmester, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya Balesetmegelőzési Csoportja előadója ezúttal azzal kapcsolatban adott tanácsot, hogyan készítsék fel járműveiket a motorosok az új szezonra, illetve hogyan maradjon biztonságos a közös közlekedés.

A pár hónapos kényszerpihenőt követően fontos, hogy ellenőrizzünk motorunkon néhány dolgot, illetve mi magunk is újra készüljünk fel a motorozásra – hívta fel a figyelmet Zahoránné Márton Brigitta. A téli pihenőt követően mint minden egyéb más járműnél, a motorkerékpároknál is nagyon fontos ellenőrizni a műszaki állapotot. Akár szakszervizbe is érdemes elvinni.

Ilyenkor a szakemberek szerint ajánlatos a rugóstagokat és a teleszkópokat lassan újra megmozgatni és portalanítani. A hosszabb állás után fokozatosan újra be kell járatni a fékeket, és a motor akkumulátorára is ráférhet egy feltöltés. De legalábbis egy töltésellenőrzés, hogy lássuk, megfelelően el tudja-e látni a funkcióját. Ezen felül természetesen az elektromos berendezéseket, a világítást és a gumiabroncsokat is szükséges átnézni.

A motorosnak saját magát is érdemes felkészíteni az új szezon kihívásaira, hiszen a rutinos motorosok reflexei is eltompulhatnak. Ennek igazából egyetlen egy módja van: eleinte óvatosan, a járművet újra szokva kell közlekedni. Egy motoros tréning, vezetéstechnikai képzés is sokat tehet. Azt gondolom a rutinos motorosoknak is segíthet, hogy egy adott balesetveszélyes helyzetben hogyan és milyen döntést hozzanak. Hirtelen fékezés, gyors irányváltoztatás esetén már gyakorlott legyen a mozdulat

A védőfelszerelés, a passzív biztonság legalább ennyire fontos. A bukósisak elengedhetetlen része a motorozásnak. Nem csak a KRESZ szabályai miatt, hanem saját biztonságunk érdekében a legfontosabb – emelte ki a főtörzsőrmester. A sisak is legyen folyamatosan karban tartott, tiszta állapotban. Egy esetleges balesetet követően ellenőrizzük, hogy ellátja-e megfelelően a védelmünket – hívja fel a figyelmet a szakember.

A védőruhánál fontos a láthatóság, akárcsak a járműnél a világító berendezés. A sötétben és lakott területen kívül a motorkerékpárokat nehezebb észrevenni, mint az autókat, a motorkerékpárosoknak száz százalékosan megbízható világításra van szükségük. Ezeket szintén rendbe kell tenni a motoros szezon megindulása előtt.

Baleset esetén a motorosokat nem védi acél karosszéria, biztonsági öv, légzsák, vagy más megoldás. Éppen ezért kell sokkal jobban betartani a szabályokat és figyelni egymásra, mind a motorkerékpár vezetőnek mind az egyéb más járművezetőnek is.

A teljes interjút itt meghallgathatják: