Orbán: Nyár végére lehetünk túl a járványon – FRISSÍTVE

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor miniszterelnök exkluzív interjút adott az M1 aktuális csatorna stúdiójában az MTVA Kunigunda útjai gyártóbázisán 2021. március 31-én.

hirdetés

A miniszterelnök hangsúlyozta: most minden erőt az oltásra kell összpontosítani. Arról is beszélt, hogy már 3 760 000-en regisztráltak az oltásra. Ahogy azt már korábban említette: várhatóan húsvét után meglesz a két és fél millió beoltott, ami lehetővé teszi, hogy elinduljon a lépcsőzetes újranyitás.

hirdetés

„Tömeges a fertőzés, és ezt már bizony a zárások és a korlátozások csak lassítani tudják, megállítani már nem. Tavasszal elég volt korlátozásokat bevezetni, és azzal meg lehetett állítani a fertőzést, de ez nem olyan vírus. Itt most csak lassítani tudunk, ha korlátozunk. Egyetlen orvosság van, egyetlen módon tudjuk megállítani, nem egyszerűen csak lassítani, hanem megállítani vagy megölni ezt a vírust, ez pedig az oltás, ezért most minden erőnket az oltásra kell összpontosítani” – fogalmazott a kormányfő.

Arra a kérdésre, hogy miért 2,5 milliónál húzták meg azt a határt, amikor az újranyitásról lehet beszélni, Orbán Viktor elmondta, hogy nem szabad addig újranyitni az országot, amíg a 65 év felettiek nem kapták meg az oltást. „Ez erkölcsi kötelességünk.” A kormányfő arra kért mindenkit, hogy tartsa be szabályokat, a távolságtartás és a maszkviselés szabályait. A mostani brit vírusmutáns sokkal agresszívabb, mint a korábbi.

„Tömeges a fertőzés és ezt már bizony a zárások és a korlátozások csak lassítani tudják. Megállítani már nem. Tavasszal elég volt korlátozásokat bevezetni, de ez nem olyan vírus. Itt most, csak lassítani tudunk, ha korlátozunk” – fogalmazott. Egyetlen orvosság van, amivel lassítani vagy megölni tudjuk a vírust, ez pedig az oltás, ezért most minden erőnket az oltásra kell összpontosítani.

A kormányfő elmondta, hogy sokunknak van komoly vesztesége, ami mindannyiunkat megvisel. Amikor megfékeztük a járványt, akkor nem csak gazdaságilag kell újraindítani az országot, hanem a közösségi életet is újra kell indítani. „Mindenki elvesztette a derűt, jókedvet, talán a boldogságot is” – mondta Orbán Viktor.

A vírus nem csak az emberéletben tesz kár, hanem tönkreteszi a munkahelyeket és megtámadja a gazdaságot. A boltok, üzemek, hotelek újranyitása nem megy egyik napról a másikra, ezért fontos hogy az emberek tudják, mire számíthatnak. A szülőknek is tudniuk kell, mikortól kell vinni iskolába, óvodába a gyereket.

„Nekünk egyszerre kell védekezni és oltani és segíteni az embereknek, hogy megtervezhessék személyes életük újranyitását” – fogalmazott.

A kormány figyelembe vette a szakszervezetek kérését és előre vette a pedagógusok oltását. Úgy vélte, hogy az első oltás már nagyon komoly védettséget biztosít. Azt kértem tőlük, hogy vegyék figyelembe a szülők érdekeit is, akik nem tudják hova vinni a gyereket – fejtette ki Orbán Viktor.

A kormányfő szerint az iskolák újraindítása előtt egy héttel az első oltással már lehet vállalni az oktatást. Azt is megérti a kormány, ha valaki így nem vállalja az oktatást, de nem kell agitálni az iskolák megnyitása ellen, mert a szülők és a gyerekek érdekeikre is tekintettel kell lenniük.

Lesz még két-három nehéz hetünk és a bizonytalan hangok elhalkulnak. A nyarunk pedig szép és vidám lesz, de most a szívünk azokkal van, akik elvesztették családtagjaikat, barátaikat. Most értük imádkozunk. Közben készülünk arra, hogy visszakapjuk a derűs, boldog és reményteljes életünket. Ez most karnyújtásnyi távolságra van tőlünk – mondta a kormányfő. Hozzátette: bár az életünk nem lesz már teljesen olyan, mint korábban, de nyár végére visszakaphatjuk a „derűs, boldog és reményteljes életünket.”

További részletek a hirado.hu-n. Nézze meg a teljes interjút:

hirdetés