Lopott árammal termesztette a vadkendert egy férfi

vadkendert termesztett Fotó: Police.hu

A Szarvasi Járási Ügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntette és nagyobb értékre elkövetett lopás bűntette miatt emelt vádat egy 37 éves büntetlen előéletű dorogi illetőségű, de hunyai tartózkodási helyű férfi ellen, aki azért lopta az áramot, hogy azzal biztosítsa házában a vadkender termesztéséhez szükséges feltételeket.

hirdetés

A férfi 2018-ban külföldről vásárolt 40 db kannabisz magot, azokat elültette, felnevelte és szaporította, majd a kifejlődött növényegyedekből nyert, kannabiszt tartalmazó kábítószert elfogyasztotta. A férfi egyéni fogyasztásának biztosítása céljából 2020-ban már közel 100 tő kannabisz növényegyedet termesztett hunyai lakóhelyén, és azokból folyamatos jelleggel fogyasztott. A rendőrök 2020. február 26-án tartottak szemlét a helyszínen, melynek során lefoglaltak 98 tő, 15-236 cm közötti magasságú, nő ivarú, különböző fejlettségi szinten álló kannabisz növényegyedet, a növényegyedekből visszamaradt száraz növényi törmeléket, valamint több, a kábítószer termesztéséhez használt eszközt, így hősugárzókat, lámpákat és fénycsöveket. A férfi vizeletmintája a kannabisz fogyasztásán túl amfetamin tartalmú speed fogyasztását is jelezte.

vadkendert termesztett
Fotó: Police.hu

A férfi a kannabisz magok megvásárlásával egyidejűleg, 2018 augusztusában a tulajdonát képező hunyai családi házban illegális átalakítást végzett az elektromos hálózaton – a villanyóra előtti méretlen fővezetékről szabálytalanul egy külön vezetéket ágaztatott le – annak érdekében, hogy méretlen árammal működtesse az épületben található nagy teljesítményű fogyasztókat, amelyek a kábítószer termesztéshez szükséges feltételeket, így például a megfelelő hőmérsékletet, páratartalmat, valamint fényviszonyokat biztosították. A férfi a szabálytalan áramvételezéssel 750.000.-Ft-ot meghaladó kárt okozott az áramszolgáltató részére.

A járási ügyészség arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit az előkészítő ülésen történő beismerése esetén is felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje, kobozza el a lefoglalt kábítószert és az annak termesztéséhez használt eszközöket, valamint kötelezze őt az áramszolgáltató kárának megtérítésére és a nyomozás során felmerült, 900.000.-Ft-ot meghaladó bűnügyi költség megfizetésére. Az eljárás a Szarvasi Járásbíróságon folytatódik – tájékoztatta hírportálunkat dr. Berg Márta mb. főügyész.

hirdetés