Orbán: kinyithatnak az üzletek és újraindulhatnak a szolgáltatások

Orbán Viktor Fotó: Orbán Viktor/Facebook
hirdetés

Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookra feltöltött videójában kijelentette, szerdától nyithatnak az üzletek, és újraindulhatnak a szolgáltatások.

„A mai napon fontos mérföldkőhöz érkeztünk. Két és fél millió honfitársunk beoltva. Egy éve háborús időre emlékeztető állapotok között, korlátozások, kijárási tilalom és személyes veszteségek mellett éljük az életünket. A vírus háborút indított ellenünk és az egyetlen, győzelemmel kecsegtető fegyver a vakcina.

hirdetés

Egy hónap alatt két és félszeresére növeltük a beoltottak számát. Ezért holnaptól nyithatnak az üzletek, és újraindulhatnak a szolgáltatások. Járványügyi intézkedések lesznek, kérem Önöket, ezeket tartsák be. Az oltást folytatjuk hasonló tempóban. Az orvosok és az ápolók munkáját köszönöm, a magyar embereket pedig arra kérem, hogy regisztráljanak, és vegyék fel az oltást” – fogalmazott a miniszterelnök.

Pintér Sándor belügyminiszternek határozatban kell megállapítania, hogy elértük a 2,5 milliomodik oltás (időközben ez megtörtént -a szerk.). Ezt követően a 144/2021-es kormányrendelet értelmében az alábbi intézkedések lépnek életbe:

– A kijárási tilalom az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosul.

– Az üzletek reggel 5 óra és este 9:30 között lehetnek nyitva.

– Az üzletek, köztük a március 8. óta zárva tartó üzletek újfajta, négyzetméter alapú szabályok mentén ugyan, de nyitva lehetnek. Átlagosan 10 négyzetméterenként 1 vásárló lehet az üzletben az új szabályozás szerint.

– A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, így kinyithatnak a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók.

– A vendéglátó üzletek ugyanakkor továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben. Csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe a vendégek. A szállodák továbbra sem fogadhatnak vendégeket.

hirdetés