A munkavállalók közel harmadának nem okozott nehézséget az elmúlt egy év

felsőoktatási, ügyintézési, munkavállalók, ingyenes, Kréta, távmunkáról, szja, okmányok, ösztöndíjrendszer, hitelesíteni, telefon, online, internet, jogi tanácsadás Illusztráció: Pixabay.com

A magyar munkavállalók 29 százalékának nem okozott nehézséget a 2020 márciusa óta tartó időszak, 37 százaléka “hullámvasútként” élte meg jobb és rosszabb időszakokkal. Míg csaknem 32 százalék szerint “nagyon nehéz év volt” – közölte a HR Portál kedden az MTI-vel.

A személyügyi szakportál idén március 16 és április 5 között készített online felmérést az oldal látógatói körében. A kérdőív segítségével 1063 munkavállaló értékelte az utóbbi egy évet. A felmérésből kiderült, hogy a munkavállalók 49,5 százaléka úgy érzi kiégett, elfogytak a mentális tartalékai. 2020 márciusa óta a dolgozók 58 százalékának a folyamatos bizonytalanság és a hosszú távú tervezés hiánya volt a legnehezebb. 39 százalékuk a szórakozási lehetőségek hiányát, 36 százalékuk pedig az elszigetelődést, a társas kapcsolatok beszűkülését említette.

A válaszadók 25 százalékának a munka – családi élet – gyerekek tanulásának összehangolása, 18 százalékuk számára a vírustól való félelem, 10 százalékuknak pedig az otthoni munkavégzés okozott nehézséget. A felmérésben a munkahely változására is rákérdeztek: a válaszadók 78 százaléka azt mondta, hogy ugyanott dolgozik. 6,5 százalékot elbocsátottak és nincs munkája, 6 százalékot szintén elküldtek, de időközben talált új munkahelyet. 10 százalék pedig saját elhatározásból váltott. Mindez azt jelenti, hogy a felmérésben részt vevők 12,5 százalékának mondott fel munkaadója az utóbbi egy évben.

Arra a kérdésre, hogyan dolgoznának a munkavállalók a koronavírus-járvány csillapodása után, amikor újra el lehet kezdeni az irodában dolgozni, csupán a megkérdezettek 13 százaléka válaszolta, hogy várja a teljes irodai visszatérést. A résztvevők 33 százaléka részben térne vissza az irodába, 19 százalékuk pedig teljesen elzárkózik az irodai munkához való visszatéréstől. Ugyanakkor arra is rámutattak, hogy a home office-ban dolgozó munkavállalóknak a 45 százaléka válaszolta azt, hogy munkaadójától mindent megkap a sikeres munkavégzéshez. A megkérdezettek 24 százaléka vélekedett úgy, hogy “magára hagyták”. Míg 24 százalék csak szakmai, 7 százalék inkább csak mentális segítséget kapott attól a szervezettől, ahol dolgozik – írja az MTI.